Raggi'nin beraat etmesi üzerine 5 Yıldız Hareketi liderleri, davayı ve suçlamaları yazan, Raggi'ye eleştirilerde bulunan basın mensuplarına ağır ifadelerle saldırdı.
GAZETECİLERLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEME YOLDA
5 Yıldız'ın siyasi lideri ve Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio, Raggi'nin seçildiği günden bu yana gülünç ithamlara maruz kaldığını belirtti ve bunu yapanların "kendilerini gazeteci olarak adlandırdığını ama aslında yalnızca aşağılık çakallar olduklarını" söyledi.
Di Maio, gazete sahipleriyle ilgili bir yasal düzenleme yapacaklarını da söyledi ancak bununla ilgili detay vermedi.
5 Yıldız Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Alessandro Di Battista da "kalemlerini satmakla" suçladığı gazetecilere "fahişe" yakıştırması yaptı.
'GAZETECİLERE 'FAHİŞE' DEMEK BENİ ŞOK ETMİYOR'
5 Yıldız'dan Adalet Bakanı Alfonso Bonafede de, partisinden gelen bu ithamlarla ilgili yorumu sorulduğunda "Gazetecilere 'fahişe' demek beni şok etmiyor" diye cevap verdi.
Kendisini "Ne sağcı, ne solcu" diye tanımlayan popülist 5 Yıldız Hareketi, 2009'da kurulmasından bu yana geleneksel medyaya tepki gösteriyor ve sosyal medya üzerinden iletişime ağırlık veriyordu. Ancak Hareket'in geçen Haziran'da aşırı sağcı Lig Partisi ile koalisyon hükümeti kurmasıyla artık iktidar gücünü elinde bulundurması ve eleştirilerin dozunu gözdağı verecek seviyeye taşıması üzerine muhalefet partilerinden gazeteci derneklerine ve hak örgütlerine kadar geniş bir kesimden tepki geldi.
Muhalefetteki merkez-sol Demokratik Parti'nin Senato Grup Başkanı Andrea Marcucci, "Ülkenin en büyük partisinin koro halinde gazetecileri 'aşağılık çakallar' ve 'fahişeler' diye tanımlaması, demokrasinin ve haber alma özgürlüğünün risk altında olduğu anlamına gelir" açıklamasında bulundu.
Eski Başbakan ve Haydi İtalya Partisi lideri Silvio Berlusconi de hükümeti eleştirerek 'diktatörlük' uyarısında bulundu. Berlusconi, "Yapılan açıklamalardan çok endişeliyim. Özgürlüklerin kısıtlandığı bir atmosfer var, bugün artık rahatlıkla illiberal olarak tanımlayabileceğimiz bir demokrasi ortamındayız. Böyle giderse diktatörlüğün eşiğine geliriz" dedi.
NOURY: İTALYA'DA TEHDİT ALAN 200 GAZETECİ VAR
Uluslararası Af Örgütü'nün İtalya Sözcüsü Riccardo Noury de, basına yönelik bu gibi ifadelerin gazetecileri saldırılara daha açık hale getirebileceği uyarısında bulundu ve "'Aşağılık çakallar' ve 'fahişeler' terimleri dünyanın birçok yerinde medya çalışanlarının meşruiyetine zarar vermek ve onları saldırılara daha açık hale getirmek için kullanılıyor. Hatırlatmak isterim ki ülkemizde tehdit alan yaklaşık 200 gazeteci var ve bunların 20 kadarı koruma altında" ifadelerini kullandı.
İtalyan Gazeteciler Sendikası (FNSI) "gazetecilere yönelik galiz ve kabul edilemez saldırıları" protesto etmek için yarın birçok kentte gösteri düzenlemeye hazırlanıyor.