Yandex'in kurucusu ve CEO'su Arkady Voloj, "Sınır Tanımayan Marka Yandex" oturumunda, ülkesinde 1991 yılından sonra birçok fırsat penceresinin açıldığını, ekonomik alanda yapılacak işlerin artmasıyla eğitim üzerine yaptığı çalışmalarını bıraktığını söyledi.
İstanbul'da yaşayan ve zaman zaman metrobüse binen Volozh, "Böyle bir hayata alışkınım ve daha önce nasıl yaşıyorsam öyle yaşamaya devam ediyorum. Burada önemli olan artık daha fazla özgürlüğümün olması. Ulaşım için metroyu seçtiğinizde, buradaki hayatın ritmini de anlayabiliyorsunuz. Moskova'da Yandex taksiyi kullanıyorum. Artık araç kullanımı paylaşımı yaygınlaşıyor. Bu konuda bizim de girişimlerimiz var" diye konuştu.
'GOOGLE'DAN ÖNCE YOLA ÇIKTIK'
Dünya genelinde Yandex'in, Rusların Google'ı olarak bilinmesinin, belki yaptıkları işi insanlara anlatmak konusunda kolaylık sağladığını anlatan Voloj, "Aslında 1997 yılında Google'dan önce yola çıktık. Ama son 10 yılda neler yaptığımızı anlatmak için bu basit bir yol. Bize Rusya'nın Uber'i, Alibabası, Amazon'u da diyorlar. Bu sayede insanlara ne yaptığınızı kolay bir şekilde anlatmış oluyorsunuz" ifadelerini kullandı.
"Ekonomik ve teknolojik açıdan baktığımızda bizim için Türkiye yeterince büyük bir pazardı. Aynı zamanda da erişilebilir bir pazardı. Avrupa, Almanya, ABD'ye de gidebilirdik ama çok fazla deneyim olmadan büyük bir risk olurdu. İlk kez İstanbul'a geldiğimde ve Boğaz'ı gördüğümde, şehrin ritmini hissettiğimde, 'burada başlayabilirim' dedim. Hizmetlerimizi burada denemek istedik.
Antitröst davasından sonra uygulamalarımızı android cihazlar için sunabiliyoruz. Ama ağustos ayına kadar Yandex herhangi bir uygulamayı android telefonlar için kullandıramıyordu. Artık bu değişti. Artık burada da bunun açılımlarını göreceğiz. Stratejimizi etkileyecek yeni hizmetler de sunmaya başlayacağız. Ama bu erişim noktası olmadan bile uygulamalar çok popüler olmaya başladı."
İnsanlara trafikte yardımcı olmak için YandexNavi uygulamasını 2006-2007 yıllarında geliştirdiklerini anlatan Voloj, ayrıca sürücüsüz araçlar, yapay zeka sistemleri alanında da çalıştıklarını söyledi.
"Yandex sadece bir arama motoruydu ama bugün baktığınızda modeller artık arama motorundan gelmiyor. Değerler farklı yerlerde. Gelirlerimizin büyük bir kısmı bunlardan geliyor diyemeyiz ama bunlar çok hızlı büyüyen pazarlar. Yandex Taksi ya da araç paylaşımı gibi konular büyümekte olan pazarlar."
Voloj, 2018'in son çeyreğine bakıldığında Yandex'in yıllık büyüme oranının yüzde 40 olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böyle bir büyüme oranını 2012'den beri görmemiştik. 2012'de yarım milyon dolarken gelirlerimiz şimdi yüzde 40'lık bir büyümeden bahsediyoruz. Gelirler artmaya devam ediyor çünkü sadece artık reklam pazarında değiliz, farklı alanlarda da insanlara günlük hayatında yardımcı oluyoruz. En iyi Rusça konuşan sisteme sahibiz. Türkiye için de çok güzel lansmanlarımız olacak. En iyi Türkçe konuşan asistanı oluşturmak istiyoruz, Alis adı, Rusça'da Alisa. Alis, sadece metni okumakla kalmıyor. Microsoft veya Apple asistanları çok sınırlı söyleyebilecekleri şeyler konusunda. Programcılar belli bir metin koyuyor, ona göre cevap veriyor. Onların dışında bir soru sorulursa cevaplayamıyor. Bizimki çok daha özgür. Bu asistanı eğittik. Öncelikle klasik edebiyatı, Puşkin, Tolstoy, Çehov gibi yazarları okuttuk. Çok kötümserleşti asistan. Ondan sonra sosyal medya bilgisi verdik. Ardından ergen gibi davranmaya başladı. Bunun üzerine iyi bilgi kaynaklarıyla besledik, böylece akıllı, entelektüel ve en iyi asistana dönüştü".
'ARAÇ PAYLAŞIMI ÇOK DAHA İYİ SONUÇLAR VEREBİLİR'
Voloj, Türkiye'de hizmet sektörünün, lojistiğin, ticaretin pek çok pazardan çok daha iyi durumda olduğunu kaydetti.