Kalyoncu, beraberindeki bazı MHP milletvekilleriyle parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, doğal alan kullanımının artması ve doğal alanlara ulaşımın daha çok otoyollarla sağlanmasının insanlar ve yaban hayatı için sorunlar oluşturduğunu belirtti.
Kalyoncu, bu durumun aynı zamanda yaban hayatı açısından habitat parçalanması kaybı başta olmak üzere popülasyonlar arasında gen akışının kesilmesi, yapay bariyerlerin ortaya çıkması, besin kaynakları, saklanma ve yuvalanma alanlarına ulaşım zorluğu, insan-yaban hayvanı çatışması sorunları ile insan-hayvan ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı kazalara neden olduğunu söyledi.
‘OTOYOL VE HIZLI TREN HATLARI, UYGUN VE ELVERİŞLİ HABİTAT BÜYÜKLÜĞÜNÜ AZALTIYOR'
‘HAYVANLARIN GEÇİŞ ALANLARINDA 800-1000 ARASINDA TRAFİK KAZASI YAŞANDI'
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 2017'de 914, 2018'in 9 ayında ise 702 hayvanların da karıştığı trafik kazası yaşandığını belirten Kalyoncu, "Bunun için karayolları ve demiryollarında çeşitli hayvan geçit yolları oluşturulması için kanun teklifi sunduk. Teklifin içinde doğal, ekolojik geçitler öngörüyoruz" diye konuştu.
Kalyoncu, Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifiyle doğal hayat alanlarının yol işaret ve uyarı levhalarıyla belirginleştirilmesi ve yollarda açılacak geçitler sayesinde habitatların parçalanmasının amaçlandığını kaydetti.