Çarşamba günü Suriye'nin doğusunda IŞİD'e karşı yürüttüğü operasyonları askıya aldığını duyuran DSG, bunun 'geçici' bir durum olduğunu ifade etti, ama 'Türkiye'nin saldırıları durana kadar' operasyonların başlamayacağını öne sürdü.
Anadolu Ajansı, TSK'nin Kobani'ye açtığı ateşte 4 YPG'linin öldüğünü duyurmuştu.
'CİHATÇILARLA KOORDİNASYON HALİNDE' SUÇLAMASI
Diğer yandan Ankara'yı 'provokasyonla' suçlayan DSG, IŞİD'in son dönemde karşı saldırıya geçmesiyle eşzamanlı olarak Türkiye'nin 'cihatçılarla koordinasyon halinde' vurduğunu iddia etti.
KOALİSYONA ÇAĞRI
'İstanbul'da düzenlenen dörtlü Suriye zirvesinin ardından TSK'nin Rojava'daki YPG mevzilerine saldırılarının başladığı' dile getirilen DSG açıklamasında şöyle denildi:
"Uluslararası topluma, Türk devletinin Kuzey Suriye’nin güvenli bölgelerine yönelmesini kınaması için çağrıda bulunuyoruz. Uluslararası koalisyonu da IŞİD teröristlerine destek veren Türkiye’nin düşmanlığına karşı tavırlarını netleştirmeye çağrıyoruz."
ABD: GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ DAHA İYİ OLUR
ABD Dışişleri Sözcüsü Robert Palladino, çarşamba günü "Amerikan personelinin bulunduğu Suriye'nin kuzeybatısına tek taraflı askeri saldırılar, her kim düzenlerse düzenlesin, bizim için büyük endişe kaynağı" diyerek şu vurguyu yaptı:
"Güvenlik endişesi yaratan konularda ABD ile Türkiye arasında koordinasyon ve görüş alışverişi daha iyi bir yaklaşım olur."
DSG'nin siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (DSM) tarafından yönetilen ve tek taraflı özerklik ilan edilen bölgedeki kentlerden Kamışlı'da da Türkiye'yi protesto gösterisi düzenlendi.
ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun havadan destek verdiği DSG, IŞİD'in tutunduğu Irak sınırındaki bölgeye operasyon düzenliyor. Ancak geçen hafta kum fırtınasını kamuflaj olarak kullanarak karşı saldırıya geçen IŞİD militanları, canlı bomba saldırıları eşliğinde DSG'yi geri çekilmek zorunda bıraktı. Muhaliflerin Gözlemevi'ne göre IŞİD karşı saldırısında DSG'nin en az 72 savaşçısı öldü.
Gözlemevi'nin çarşamba günkü açıklamasında, Deyr ez Zor vilayetine bağlı Hacin'in eteklerinde kadınlı erkekli yüzlerce DSG savaşçısının konuşlu bulunduğu, ama sahada tüm operasyonların tamamen durduğu aktarıldı.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.