Bazı yerler tamamen sular altında kalırken bazıları değişime uğrayacak ya da yaşanmaz hale gelecek. Takım adalarından oluşan ülkeler, dünyadaki tüm su canlılarının dörtte birine ev sahipliği yapan mercan kayalıkları ve devasa buzullar yakın zamanda yok olacak doğa harikalarından yalnızca birkaç tanesi. Sputnik, yok olmadan mutlaka görülmesi gereken doğa harikalarının bazılarını derledi.
© AP Photo / Ben CurtisUzmanlar, Kenya'daki Kilimanjaro Dağı'nın zirvesinde bulunan karın erime ihtimali nedeniyle önümüzdeki 15 yılda yok olma riski bulunduğuna işaret ediyor. 1912-2007 yılları arasında Kilimanjaro‘nun buz yüzeyinin %85 oranında azalmış olduğuna dikkat çekiliyor. Bu da dağın doğal yapısının değişmesine, belki de yok olma ihtimali ile yüz yüze kalmasına neden olabilir.
1/7
© AP Photo / Ben Curtis
Uzmanlar, Kenya'daki Kilimanjaro Dağı'nın zirvesinde bulunan karın erime ihtimali nedeniyle önümüzdeki 15 yılda yok olma riski bulunduğuna işaret ediyor. 1912-2007 yılları arasında Kilimanjaro‘nun buz yüzeyinin %85 oranında azalmış olduğuna dikkat çekiliyor. Bu da dağın doğal yapısının değişmesine, belki de yok olma ihtimali ile yüz yüze kalmasına neden olabilir.
CC BY-SA 3.0 / Gavinevans / Sunset (Cropped photo)Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır. Madagaskar adası, dünyanın dördüncü büyük adası konumundadır. Dünyanın en sevimli hayvanları Primatlerin alt grubu olan Lemurlar sadece bu adada yaşıyor. Ancak adanın korunmasına katkı sağlanmazsa 35 yıl içinde adanın bütün özellikleriini kaybedeceği söyleniyor.
Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır. Madagaskar adası, dünyanın dördüncü büyük adası konumundadır. Dünyanın en sevimli hayvanları Primatlerin alt grubu olan Lemurlar sadece bu adada yaşıyor. Ancak adanın korunmasına katkı sağlanmazsa 35 yıl içinde adanın bütün özellikleriini kaybedeceği söyleniyor.
© Sputnik / Natalia Seliverstova / Multimedya arşivine gidinHint Okyanusu’ndaki rakımı en düşük ülke olan Maldivler’in en yüksek noktası deniz seviyesinin yalnızca 2,3 metre üzerinde, ortalama yüksekliği ise 1,5 metre. 1190 adacıktan oluşan Maldivler’in küresel ısınma nedeniyle yaklaşık 100 sene sonra tamamen deniz altında kalacağı söyleniyor.
2100 yılı itibariyle 45 cm’lik bir su yükselmesi yaşanması ve ülkenin, yüzölçümünün %77’sini kaybetmesi bekleniyor.
2100 yılı itibariyle 45 cm’lik bir su yükselmesi yaşanması ve ülkenin, yüzölçümünün %77’sini kaybetmesi bekleniyor.
Hint Okyanusu’ndaki rakımı en düşük ülke olan Maldivler’in en yüksek noktası deniz seviyesinin yalnızca 2,3 metre üzerinde, ortalama yüksekliği ise 1,5 metre. 1190 adacıktan oluşan Maldivler’in küresel ısınma nedeniyle yaklaşık 100 sene sonra tamamen deniz altında kalacağı söyleniyor.
2100 yılı itibariyle 45 cm’lik bir su yükselmesi yaşanması ve ülkenin, yüzölçümünün %77’sini kaybetmesi bekleniyor.
2100 yılı itibariyle 45 cm’lik bir su yükselmesi yaşanması ve ülkenin, yüzölçümünün %77’sini kaybetmesi bekleniyor.
© AP Photo / Mohammad abu Ghoshİsrail ile Ürdün sınırında yer alan ve dünyanın en tuzlu gölü olan Ölü Deniz'in (Lut Gölü) su yüzünde batmadan kalmak mümkün.
4/7
© AP Photo / Mohammad abu Ghosh
İsrail ile Ürdün sınırında yer alan ve dünyanın en tuzlu gölü olan Ölü Deniz'in (Lut Gölü) su yüzünde batmadan kalmak mümkün.
© Sputnik / Pavel Gerasimov / Multimedya arşivine gidinGünümüzde akarsularla beslenmeyen ve 600 km² civarında bir alanı kaplayan Ölü Deniz, Afrika-Suriye ayrımındaki en alt noktada yer alır. Denizin küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 50 yıl içinde yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Günümüzde akarsularla beslenmeyen ve 600 km² civarında bir alanı kaplayan Ölü Deniz, Afrika-Suriye ayrımındaki en alt noktada yer alır. Denizin küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 50 yıl içinde yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
© AFP 2023 / Sarah LaiAvustralya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Büyük Bariyer Resifi, tarihin en büyük mercan beyazlamasını yaşıyor. Mercan beyazlaması, mercan resiflerinin uzun süre normalden sıcak suya maruz kalmasına bağlı toplu mercan ölümleri nedeniyle gerçekleşiyor.
6/7
© AFP 2023 / Sarah Lai
Avustralya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Büyük Bariyer Resifi, tarihin en büyük mercan beyazlamasını yaşıyor. Mercan beyazlaması, mercan resiflerinin uzun süre normalden sıcak suya maruz kalmasına bağlı toplu mercan ölümleri nedeniyle gerçekleşiyor.
CC BY 2.0 / Kyle Taylor / The Great Barrier Reef - 189Çoğu kaynak, okyanus ısısının artması nedeniyle Büyük Bariyer Resifi için artık geri dönüş olmadığını belirtiyor.
Çoğu kaynak, okyanus ısısının artması nedeniyle Büyük Bariyer Resifi için artık geri dönüş olmadığını belirtiyor.