Kaşıkçı cinayetinin gizemine dair iddiaları Prof. Emin Gürses ile konuştuk.
‘KONSOLOSLUĞA BEŞ DAKİKA MESAFEDE EMNİYET VAR'
Gürses, Kaşıkçı'nın konsolosluğun yakınında bekleyen nişanlısı Hatice Cengiz'e içeride bir şey olma ihtimaline karşı dinleme cihazı verdiğini belirtti, konsolosluğa beş dakika mesafede emniyet olduğunu ekledi. Kaşıkçı olayının uluslararası bir operasyon olduğu vurgusu yapan Gürses'e göre, Suudi yönetimi köşeye sıkıştırılarak kaynaklarına el konulacak:
‘KAŞIKÇI DA O 15 KİŞİLİK EKİBİN İÇİNDE'
Kaşıkçı'nın kendisi için gelen istihbarat ekibinin eski danışmanı olduğunu anımsatan Gürses, Kaşıkçı'nın da o ekibin bir parçası olduğunu, konsolosluğa evrak işleri için değil toplantı için gittiğini belirtti, Kaşıkçı'nın ABD'deki istihbarat faaliyetlerinden bağımsız bir kişi olmadığına dikkat çekti. Gürses, Suudi Veliah Prens Muhammed Bin Selman'ın Kaşıkçı'nın öldürülmesini istemediğini söyledi:
‘KAŞIKÇI OLAYI BİR PARA MESELESİ'
Gürses'e göre Kaşıkçı olayı, bir para meselesinden ibaret olduğunu belirtti. Gürses, olay anında kameralar kapalı olsa bile konsolosluğun gözetlendiğine dikkat çekti:
‘ORTADOĞU POLİTİKASINI AMERİKA DEĞİL İSRAİL LOBİSİ BELİRLER'
ABD'yi şu anda yönetenin Pentagon ve CIA olduğunu belirten Gürses, Ortadoğu politikasını ABD'nin değil, İsrail lobisinin belirlediğini söyledi. Kaşıkçı olayının Veliaht Prens Selman'a bir mesaj taşıdığın belirten Gürses'e göre Selman, ABD'nin istediği şeyleri yapmazsa Kaşıkçı olayı üzerine yıkılacak:
‘SURİYE'DEKİ SORUNLAR ŞAM DIŞINDA BİR ÜLKEYLE ÇÖZÜLEMEZ'
Gürses, Türkiye'nin ekonomik sıkıntı içerisindeyken ideolojik kavramlarla zaman kaybetmeyeceğine işaret etti. Fırat'ın doğusunda Türkiye'nin ABD ile ortak tutum içine girmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Gürses'e göre Suriye'deki sorunlar, Şam yönetimi dışında bir ülkeyle çözülemez:
‘SUUDİ ARABİSTAN PETROLÜ SİLAH OLARAK KULLANAMAZ'
Gürses, Riyad'ın petrolü bir tehdit unsuru olarak öne sürmeyeceğini belirtti. Suudi Arabistan'ın petrol üretim bölgesinin Şii'lere ait olduğunu ifade eden Gürses, Suudilerin bu bölgeyi ABD'nin güvenlik desteğiyle kontrol ettiğini söyledi:
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.