Donanimhaber.com'dan Furkan Babur'un haberine göre CBS bu konuyu titiz bir şekilde araştırıp kapsamlı bir rapor olarak sunsa da aslında ''yüksek tamir ücreti'' yetkili servislere giden herkesin aklından geçen bir ihtimal. Teknoloji haberlerinin yer aldığı popüler web sitesi Motherboard'ın baş editörü Jason Koebler de bu ihtimali değerlendirenler arasında.
Mart ayında bu konuyla ilgili düşüncelerini paylaşan Koebler, kırılan MacBook'unu Apple Store'a götürdüğünde Apple çalışanları MacBook'un 700 dolara tamir edilebileceğini söylemiş. Bu yüksek tamir ücretini ödemek yerine alternatif çözümler arayan Koebler, daha sonra sorunu 50 dolarlık harcama ile kendi başına çözmeyi başarmış. Koebler'e göre bu durum sadece söz konusu MacBook'a özel değil; Apple bunu hep yapıyor.
'MACBOOK PRO TAMİRİ İÇİN 1.200 DOLAR İSTEDİLER'
CBS ekibi, Kanada'nın Toronto şehrinde yer alan Apple Store'da MacBook'u tamir ettirmek istemeleri halinde en az 1.200 dolar (ekran değişimiyle birlikte 1.980 dolar) ödemek zorunda. Kanada'da yeni nesil 13 inçlik MacBook Pro'ların fiyatı ise 1.729 dolardan başlıyor. CBS ekibi, Apple çalışanından daha ucuz bir alternatif önerisi almak istese de çalışan problemi çözmenin daha ucuz bir yolu olmadığını belirtiyor.
Apple Store'dan tamir ücretini öğrenen CBS ekibi MacBook Pro'nun ekran probleminin çözülmesi için bu kez ünlü YouTuber Louis Rossmann'ın yanına gidiyor. Üniversitede hobi olarak bilgisayarlarla ilgilenmeye başlayan şimdiyse bir tamir atölyesi açarak farklı Apple ürünlerini tamir eden Rossmann, sorunun çok daha basit bir şekilde çözülebileceğini belirtiyor. Cihazdaki bir pimin olması gerektiği yerde olmadığını tespit eden Rossmann sadece pimin yerini ayarlayarak sorunu çözdü. Bu işlem için ücret dahi almayacağını ifade eden Rossmann pimin değiştirilmesi halinde ise 75 ila 150 dolar arasında ücret alabileceğini dile getirdi.
TAMİR HAKKI MESELESİ YENİDEN GÜNDEMDE
Apple'ın katı garanti koşulları karşısında kullanıcılara esneklik sağlamaya çalışan iFixit şirketi de tamir hakkı savunucuları arasında. 15 yıl önce kurulan ve şu an 125 çalışanıyla hizmet sunan şirket tamir kılavuzları, tamir setleri ve cihaz bileşenleri tedarik ederek kullanıcıların ürünlerini kendi başlarına tamir etmesine olanak sağlıyor. Bununla birlikte şirket CEO'su Kyle Wiens, Apple'ın hem iFixit'e hem de yetkilendirilmeyen tamir atölyelerine zorluk çıkardığını belirtiyor.