İstanbul'da kaldırıldığı hastanede kalbi duran ve yapılan müdahalelerle hayata döndürülen ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in yoğun bakımda tekrar kalbi durarak hayatını kaybettiği öğrenildi.
Doktor Zafer Gökay, Güler'in yakınlarına yaptığı açıklamada, "Serviste 3 kez resüsitasyona cevap vermiş, yoğun bakımda da iki kere verdi ama üçüncüsünde ne yazık ki döndüremedik, başımız sağ olsun. Tamamen kalp yetersizliği" dedi.
Maalesef Ara Güler’i kaybettik…
— Yasemin G. İnceoglu (@yasemininceoglu) 17 Ekim 2018
BİRÇOK ÖDÜLÜN SAHİBİYDİ
Ermeni asıllı usta fotoğrafçı Ara Güler 16 Ağustos 1928'de İstanbul'da doğmuştu. Güler, Türk fotoğrafçılığına ve foto muhabirliğine katkıları nedeniyle birçok ödülün sahibiydi.
Yaptığı önemli haberlerden biri Kumkapı'daki Ermeni balıkçılarının gündelik yaşamlarını konu alan dizi yazılarıydı.
Kendisi de bu dizisi için "Ermeni balıkçılara ilişkin röportajlar, benim en önemli ve en ciddi çalışmalarımdan biriydi" demişti.
Bu yazılar 1950'lerin ortalarında İstanbul'da, Zhamanak gazetesinde yayımlandı.
Duayen foto muhabiri Ara Güler, tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti https://t.co/HZoxBB70oL pic.twitter.com/gY1XD5rIpl
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) 17 Ekim 2018
1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de İngiltere'de yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu.
Ara Güler, 1970'lerde dünyanın birçok ünlü kişisinin portrelerini çekti. Winston Churchill, Indira Gandhi, Maria Callas, Alfred Hitchcock, Marc Chagall, Salvador Dali, Pablo Picasso bu isimler arasında.
Ara Güler'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergileniyor.
18 Ağustos'ta, Güler'in 90. doğum gününde İstanbul'da da Ara Güler Müzesi açılmıştı.