Fransa'nın başkenti Paris'e yaptığı ziyaret sırasında yolda gazetecilere konuşan Mattis, ABD ordusunun Türk eğitmenlerle çalışmalarını sürdürdüğünü, bir sonraki aşamada ABD askerlerinin daha fazla sayıda Türk askerleriyle birlikte bir eğitim yapacağını, Türkiye'deki eğitim süreci bitince ortak devriyenin başlamasını beklediklerini söyledi.
Ortak devriye görevinin bu ay başlayacağı tahmin ediliyor.
'ZAMANINDA BAŞLAYACAĞINI DÜŞÜNMEK İÇİN HER NEDENE SAHİBİZ'
Mattis açıklamasında tam olarak bir tarih vermedi ancak "Ortak devriyenin eğitim programı tamamlandıktan sonra zamanında başlayacağını dğüşünmek için her nedene sahibiz. Geçen hafta bir anlaşmaya vardık" dedi.
Mattis Türk ordusunun 'angajman kuralları ve eğitim konusunda çok yardımsever ve profesyonel davrandığını' da sözlerine ekledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile haziran ayında Washington'da yaptığı görüşmelerde, Menbiç'te güvenlik ve istikrarın sağlanması için bir yol haritası belirlediklerini açıklamıştı.
Çavuşoğlu açıklamasında "PKK/PYD-YPG bölgeden temizlenecek ve baskı ile kentlerini terk eden Münbiçliler şehirlerine geri dönecektir. Bu işbirliği diğer bölgelerde de devam edecek" demişti.
Şu anda Türk ve ABD askerleri Menbiç bölgesinde ayrı ayrı devriye görevi yapıyor. Menbiçi, ABD-Türkiye ilişkilerini geren önemli bir uzlaşmazlık konusuydu. Ankara ABD destekli YPG'nin, PKK'nın Suriye kolu olduğunu savunuyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın da ABD'nin Kürt güçlere yardımının 'ciddi bir endişe kaynağı' olduğunu söylemişti.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.