Üretilecek olan prototipin, 2023-2025 yıllarında test edilmesinin beklenirken, projede başarı sağlanması durumunda, füzelerin, ülkenin savunma stratejisinin parçası olacağı kaydedildi.
Haberde ayrıca, Japonya Savunma Bakanlığı'nın hipersonik seyir füzelerinin geliştirilmesinin amacının, ABD'ninki gibi kullanımlardan farklı olarak mevcut gemi savar füzelerinin kapasitesini arttırmak olduğu belirtiliyor.
Japonya'nın 2. Dünya Savaşı sonrasında tüm düzenli ordusu dağıtılmış ve ordu kurması yasaklanmıştı.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşturulan ve 70 yıldır yürürlükte olan anayasa kapsamında, Japonya'da sadece ‘Ulusal Savunma Gücü' adında bir ordu bulunuyor.
Shinzo Abe liderliğindeki Liberal Demokrat Parti bu sene içerisinde aldığı radikal kararla anayasa değişikliğine giderek, Japonya'nın en önemli anayasa maddelerinden birisi olan Askeri Yetkiler maddesi üzerinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.
İlk tur oylamada onaylanan ve önümüzdeki 60 gün içerisinde ikinci turda oylanması planlanan anayasa değişikliği, eğer ikinci turda meclisten en az 3'te 2'lik onay alabilirse yürürlüğe girecek.
HİPERSONİK HAVA ARAÇLARI SES HIZININ 5 KATINDAN DAHA YÜKSEK HIZLARDA HAREKET EDEBİLİYOR
Hipersonik hava araçları, saniyede 343,2 metre ölçülen ses hızının 5 katı (Mach 5) veya daha yüksek hızlarda hareket eden araçlar olarak tanımlanıyor.
ABD, 2011'de Mach 20 hızında insansız hava aracı HTV-2'yi test etmiş ancak araç, Pasifik Okyanusu'na çakılmadan önce sadece birkaç dakika uçabilmişti.
Çin, geçen yıl mart ayında WU-14 adlı hipersonik planörüyle Mach 5-Mach 10 aralığında 7 başarılı test gerçekleştirmişti.
Nükleer silahlar ve balistik füzelerin taşınmasında da kullanılabilecek hipersonik hava araçlarının ilk örneklerini test eden ülkeler arasında Rusya, Hindistan ve Avustralya da bulunuyor.