AVM'nin temel kazıları sırasında M.Ö. 7. yüzyıla ait antik kentin duvarlarına ve taş heykellere rastlandı.
Kurul, inşaatın devam etmesine izin verirken, antik kente ait tarihi kalıntıların da cam çerçeve içinde koruma altına alınarak AVM'nin alt katında sergilenmesini kararlaştırdı.
Yaşam savunucularının oluşturduğu Myrleia Antik Kent Platformu, Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde, kurul kararının iptali istemiyle dava açtı. Danıştay'ın 2 kez bozarak yerel mahkemeye geri gönderdiği dosyada, yargı süreci devam ediyor.
'İMAR BARIŞI'NA KARŞI KAMULAŞTIRMA KARARI
Yargı sürecinde el değiştiren AVM'nin yeni sahibi şirket, otoparkla birlikte 9312 metrekarelik alana inşa edilen tesisi işletmeye açabilmek için 'imar barışı' başvurusu yaparak yapı kayıt belgesi aldı.
Mudanya Belediyesi ise şirketin AVM'yi işletmeye açma girişimine, söz konusu alanla ilgili acele kamulaştırma kararı alarak cevap verdi. Yaşam savunucuları şirketin AVM'yi işletmeye açma girişimini protesto etti.
Bu gelişmeler yaşanırken, daha önce imar barışı başvurusu yaparak kayıt belgesi alan Özdilek Holding, bu başvurunun sonunda Yapı Kullanma Ruhsatı karşılığı olan izin belgesini Mudanya Belediyesi'nden aldı. Holding yetkilileri, AVM'nin açılışı için binada temizlik çalışmalarını başlattı.
'AÇLIK GREVİNİ DAHİ DÜŞÜNÜYORUZ'
Özdilek Holding'e yasa gereği ruhsat vermek zorunda kaldıklarını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Hüseyin Özdilek, imar barışından yararlanarak işletme ruhsatını aldı. Biz de bu arada kamulaştırma kararı almıştık. Henüz bakanlıktan resmi olur gelmedi. Bu süreç devam edecek. Bizim, kamulaştırma kararımız devam edecek. İçişleri Bakanlığı'ndan gelecek kararı bekleyeceğiz. Buranın; AVM olarak çalışmaması için başka alternatifler varsa, onları değerlendireceğiz. Kamuoyunun bu konuda duyarlı olması için eylemler yapacağız. Açlık grevini dahi düşünüyoruz. Bunları gerçekleştireceğiz" dedi.