‘ABD'NİN BU ÇALIŞMASI HEM YUNANİSTAN'I HEM DE ABD GENELİNİ TEHLİKEYE SOKAR'
AK Parti 24.Dönem İzmir milletvekili ve BASAM Başkanı Rifat Sait "ABD'nin bu tutumu bilinen bir gerçek. Amerika bir süredir Balkanlar'da, daha önce Bulgaristan'da şimdilerde de Yunanistan'da, bu tip çalışmaları yapıyor. Burada değinmek gereken birkaç nokta var. Öncelikle, Türkiye'nin jeopolitik konumu ve askeri durumu, Yunanistan, Bulgaristan veya hiçbir ülkeyle kıyaslanamaz. Zaten bu husus, makalede de belirtilmiş. İkincisi ise şu: ABD'nin bu tür çalışmalarda bulunduğu hiçbir ülkeye şimdiye kadar ferah gelmemiş, ABD hep o ülkeleri sömürmüş ve bu ülkelere zarar gelmiştir. Yunanistan da bu çalışmalardan fayda sağlamayacak, zarar görecektir. Yunanistan'ın AB ülkesi olması sebebiyle bu faaliyetlerden AB de olumsuz etkilenecektir. Ben özellikle Almanya ve Fransa'nın da bundan rahatsız olacağını düşünüyorum. Bu çalışmalar Türkiye'yi olumsuz etkilemez. Türkiye bildiğini yapıyor. İncirlik'le ilgili Türkiye'nin vereceği bir karar bile ABD'yi ciddi anlamda rahatsız edecek güçtedir. " değerlendirmesinde bulundu.
ABD'nin bu çalışmalarla "Ege kıyılarına hapsolacağını" söyleyen Sait "Rusya Baltık Denizi'nde ‘Vostok 2018' isimli bir tatbikata başladı. Çin de buraya uçaklarıyla katılıyor, Türkiye de bu tatbikata gözlemci gönderecek. Esas konuşulması gereken konu bu. Bu tatbikattan özellikle Almanlar ve Amerikalılar çok rahatsız oldu. Ama ABD'nin bu faaliyeti, onu Ege kıyılarına hapsetmek başka bir şeye yaramaz. Halbuki geniş düşünmek, Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar'ı düşünmek lazım. Türkiye buralara farklı açıdan bakabilirken, Amerika yalnızca Yunanistan'la, Bulgaristan'la bir takım faaliyetler içine girmekle sınırlı kalmış durumda" dedi.
ABD'nin Türkiye, İran ve Rusya'nın toplanarak bölgesel karar alabilme gücünden rahatsız olduğunu savunan Sait "Üç ülke toplanıp bölgesel konularda karar alabilecek güçte. ABD bundan çok rahatsız. Bunu kabul edemiyorlar. Ama ABD, Türkiye'nin satranç tahtasındaki değerini kabul etmeli ve bu değerin karşılığını vermeli. Nasıl ki Amerika gittiği yerde oranın doğalgazını, petrolünü kullanıyorsa; Türkiye'nin de bunlara hakkı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye hem çok büyük ekonomik hem de askeri bir maliyetin içine giriyor. Türkiye coğrafyada önemli bir ülkedir" diye konuştu.
ABD'nin Yunanistan'da askeri gücünü artırmasının "Akdeniz'de artan gerilimle" bağlantılı olduğuna işaret eden güvenlik uzmanı Mete Yarar "ABD'nin Yunanistan'daki askeri varlığını artırma planlarının Türkiye'yle yaşanan sıkıntılardan kaynaklandığını düşünmüyorum. Bu iki durumu birbirinden bağımsız değerlendirmek gerektiğini düşünenlerdenim. Bunun özellikle Rusya'nın Akdeniz'deki gücünü artırması, yine Çin'in bölgede gücünü artırmasından dolayı oluşan bir kaygıdan kaynaklandığı görüşündeyim. Hatırlarsanız, daha önce Avrupa'dan çekilme kararı alan ABD, özellikle son dönemde Rusya sınırında olan Baltık ülkelerine ciddi anlamda askeri yığınaklanma yapmaya başladı. Buna farklı farklı ülkeleri de sayabilirsiniz. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, özellikle 1990'larda başlayan süreci takip eden dönem tekrar eski Soğuk Savaş dönemine evrildi. Bu anlamda (ABD'nin) Yunanistan'da daha önce bulunan askeri gücünü artırmasının, Litvanya da dâhil Baltık ülkelerindeki askeri gücünü artırmasıyla beraber düşünülmesi gerektiğine inanıyorum. Şunu da belirtmek lazım, pek çok analist, Soğuk Savaş döneminden daha fazla artan bir gerginlik olduğu değerlendirmesi yapıyor. Ben bir kez daha söyleyeyim, ABD'nin Yunanistan'daki askeri varlığını Akdeniz'de artan gerginlik ve tehditler boyutunda artıracağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Yarar "NATO üyesi bir ülkenin başka yerlerde yaptığı kaydırmadan Türkiye kaygı duymayacaktır. Şöyle düşünüyorum; Amerikan filosunda bulunan askeri uçak sayısı ve güç, açıkçası normal bir kara gücünden çok daha fazla. O zaman Akdeniz'deki filoları da ‘tehdit' olarak algılamanız lazım. Türkiye'nin bakış açısı Amerika'yı bir ‘tehdit' olarak algılama yönünde değil. Çıkar çatışması vardır, evet. Çıkar çatışmasının yaratmış olduğu gerginlik vardır. Ama bu düşman potansiyeli var anlamına gelmez. Türkiye'nin Yunanistan'daki ABD varlığının artmasını farklı şekilde algılayacağını düşünmüyorum" diye ekledi.