Yaklaşık 1 milyon askere sahip Rus ordusunun neredeyse üçte biri böylece tatbikata başlamış oldu.
Bakanlığın açıklamasında "Tatbikatta yaklaşık 300.000 Rus asker, 1000'i aşkın uçak, helikopter ve insansız hava aracı, 36.000 tank, zırhlı araç ve diğer askeri araçlar, 80 gemi ve destek aracı yer alıyor" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamaya göre, tatbikat 17 Eylül'e kadar Rusya'nın Uzak Doğu Bölgesi'ndeki topraklarında bulunan 5 askeri alan ve karasularında (Japon Denizi, Bering Denizi ve Ohotsk Denizi) gerçekleştirilecek.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun yöneteceği tatbikatın amacı ise birliklerin kullanımını ve ordunun kara, hava ve donanma güçlerinin becerilerini geliştirmek.
Rusya yakın tarihinin en büyük tatbikatına başladı: Ordunun 3'te 1'i tatbikatta https://t.co/gI6X3nxaup pic.twitter.com/wzMjMULc5y
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) 11 Eylül 2018
Rusya ordusu tatbikatta en yeni silahlarını da kullanacak. Nükleer başlık taşıyabilen İskender füzeleri, T-80 ve T-90 tanklarının yanı sıra Su-34 ve Su-35 savaş uçakları da tatbikatta yer alacak askeri teçhizatlar arasında.
Denizde ise Suriye'de kullanılan Kalibr füze donanımına sahip gemiler görev yapacak. Şoygu, daha önce tatbikatta Pasifik ve Kuzey Filoları'ndan askerlerin yer alacağını söylemişti.
Bakanlık tatbikata Rusya Hava İndirme Kuvvetleri'nden 6.000 asker ve 900 zırlhlı aracın yer alacağını da aktardı.
ÇİN VE MOĞOLİSTAN DA VAR
Tatbikat için Çin'den 26 helikopter ve 6 uçak Rusya'ya gönderildi. Rusya ordusu, Çin'in gönderdiği uçaklar arasında Rusya'dan satın alınan 6 adet Mi-171 helikopteri ve 9'ar adet Z-9 ve Z-19 helikopteri olduğunu bildirdi.
Çin Savunma Bakanlığı daha önce tatbikat için 3.000 askerin, 900'ü aşkın askeri teçhizatın, 30 savaş uçağının ve helikopterin Rusya'ya sevk edileceğini açıklamıştı. Moğolistan ordusundan katılacak güçler konusunda ise bir bilgi aktarılmadı.
NATO'NUN HİSTERİSİ
Rusya'nın tatbikatı NATO'nun, Ukrayna'da 3 Eylül'de başladığı ve 15 Eylül'e kadar sürecek 'Rapid Trident' (Hızlı Mızrak) tatbikatıyla aynı döneme geldi.
Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, tatbikatın hiçbir ülkeyi hedef almadığını, yalnızca savunma amaçlı olduğunu belirtti. Ancak NATO, Vostok-2018 tatbikatının 'büyük çapta bir kriz için prova' olduğunu ileri sürdü.
NATO Sözcüsü Diline White, tatbikat hakkında "Vostok-2018, Rusya'nın büyük çapta bir krize hazırlanmaya odaklandığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Diğer yandan Rusya, NATO'nun sınırlarındaki varlığını arttırmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor.
ZAPAD-81 TATBİKATI
Zapad-81 tatbikatı 4-12 Eylül 1981 tarihleri arasında gerçekleşmişti. Tatbikat 1981 yılında Belarus, Ukrayna, 3 Baltık ülkesi ve Varşova Paktı'ndaki bazı imzacı ülkelerinin topraklarını kapsıyordu. Bu tatbikatta yaklaşık 100.000 asker ve 1000 askeri teçhizat yer almıştı.