Döviz kurlarında 2018 başına kıyasla yüzde 80'lere varan artış ve ekonomideki tablo, Türkiye'nin mali açıdan zor günler yaşayacağının işareti olarak görülüyor. Yılın ikinci çeyreğine ait yüzde 5.2'lik büyüme rakamı ise, tek başına ele alındığında döviz kurlarındaki yükseliş ve ekonomideki kötü gidişatın etkili olmadığını düşündürüyor.
Ancak yılın ilk çeyreğine yönelik açıklanan büyüme rakamının yüzde 7.4 olduğu göz önüne alındığında, büyümede de bir durgunluk göze çarpıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, büyüme rakamlarındaki gerilemenin iyiye işaret olduğunu ifade ederek, ekonomide dengelenme sürecinin başladığını gösterdiğini belirtti.
RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Oğuz Demir, açıklanan büyüme rakamlarını ve ekonominin seyrini yorumladı.
'BAKANIMIZ ŞÜKÜRLER OLSUN YAVAŞLIYORUZ DİYOR'
"Açıklanan büyüme rakamı seçim öncesinin yani Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsıyor. Yüzde 5.2'lik bir büyümeden söz ederken çok ironik bir durumla karşı karşıyayız. Bakanlarımızdan birisi, 'Şükürler olsun yavaşlıyoruz' diyor" ifadeleriyle sözlerine başlayan Dr. Demir, şunları da söyledi:
"Normal şartlar altında, Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin ekonomisinde yüzde 5.2 gibi bir büyümeye herkesin sevinmesi gerekir. Ama biz iktisatçılar, 'Bu büyüme, Türkiye'nin potansiyelinin üzerinde bir büyüme oluyor. Bu makinanın çarkları hızlı dönüyor. Bu dönüş, borçla finanse ediliyor."
'ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE GIDA ENFLASYONU OLUR'
Büyüme rakamının artışına tüketici harcamaları, devlet harcamaları ve ihracatın katkısının olduğunu ifade eden Demir, tarımdaki düşüşe de dikkat çekti. Çiftçinin üretim yapmadığını belirten Demir, "Türkiye'de çiftçi üretmezse, gıda enflasyonu olur" diye konuştu.
'VENEZÜELLA'DA DA PARA YAKIP ISINIYORLAR'
Bursa'nın Orhangazi ilçesinde turşularıyla ünlü Gedelek Köyü'nde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı bir etkinlikte, doların turşusunun kurulmasına da değinen Demir, "Maalesef salatalık dolardan daha pahalı olduğu için, vatandaş salatalık turşusu yapamıyor, dolar turşusu yapıyor. Venezüella'da da parayı yakıp ısınıyorlar. Bu bir akıl tutulması" dedi.