''Mart ayında bu vakadan Rus devletinin sorumlu olduğunu söylerken haklıydık'' diyen May, ''Eldeki kanıt dosyasından yola çıkarak, hükümet, kimliği açıklanan iki zanlının, GRU olarak da bilinen Rus askeri istihbarat subayları olduğu sonucuna vardı'' duyurusunu yaptı.
'GRU ÇOK DİSİPLİNLİ BİR TEŞKİLAT'
''GRU çok iyi kurulmuş bir emir komuta zincirine sahip son derece disiplinli bir teşkilattır'' diye ekleyen kadın başbakan, Skripal vakasının 'plansız programsız, gelişigüzel bir operasyon olmadığının' altını çizdi.
''GRU dışında Rus devletinin üst bir düzeyi tarafından da onayladığına neredeyse şüphe yok'' vurgusu yapan Muhafazakar Parti lideri, Salisbury ve Amesbury kentlerinde gerçekleşen vakaları 'zehirleme eylemleri' diye niteledi.
'RUSYA'YA KARŞI ULUSAL GÜVENLİK AYGITINDAKİ TÜM ALETLERİ TAM ÇAPIYLA KULANACAĞIZ'
Mart 2018'deki Skripal vakasından beri İngiltere'nin aldığı bazı önlemleri sıralayan May, İngiltere'deki Rus diplomatların sınırdışı edildiğini ve sınırda 'düşman devlet faaliyetine' karıştığından şüphelenilen kişilerin gözaltına alınması için yetki çıkarıldığını anımsattı. 'Rusya'nın neden olduğu tehdide karşı İngiltere'nin ulusal güvenlik aygıtındaki araçları tüm çaplarıyla tam teşeküllü olarak kullanma' sözü verdi.
MAY'DEN GRU'YA KARŞI SEFERBERLİK ÇAĞRISI
''GRU'nun eylemleri tüm vatandaşlarımıza ve tüm müttefiklerimize yönelik tehdittir. Salisbury soruşturmasına öğrendiklerimiz ve daha geniş çaplı olarak bu teşkilatla ilgili bildiklerimiz temelinde, artık bilhassa GRU'ya karşı kollektif çabalarımızı artırmalıyız.''
'RUS DEVLETİ AÇIKLASIN'
May ''Salisbury'de ne olduğunu Rus devletinin açıklaması lazım'' talebinde bulundu.
CORBYN FARKI
RUSYA'YA İADE TALEBİ İLETİLMEYECEK
Ardından söz alan Muhafazakar Partili eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Corbyn'i, 'Salisbury'deki zehirlenmelere Rus devletinin en üst düzeyden müdahil olmasını kınamadığı' gerekçesiyle eleştirdi.
Öncesinde İngiliz Kraliyet Savcılığı Teşkilatı, Skripal vakasındaki iki zanlının kimliklerini duyururken, Aleksandr Petrov ve Ruslan Boşirov'un iadesi için başvuruda bulunmayacağız. Zira Rusya Anayasası, kendi vatandaşlarının yurtdışına iadesine izin vermiyor'' açıklamasını yapmıştı. Ancak Avrupa Birliği'ne giriş yapmaları ihtimaline karşı Avrupa çapında yakalama emri çıkarıldı.
CPS statement — Salisbury incident https://t.co/21w5ydsPAo
— CPS (@cpsuk) 5 Eylül 2018
Skripal vakası, Rusya'da devlet başkanlığı seçimlerinin düzenlenmesinin öncesinde patlak vermişti. 4 Mart 2018'de İngiltere'nin Salisbury kentinde hasteneue kaldırılan 66 yaşındaki eski GRU albayı Sergey Skripal ile 33 yaşındaki kızı Yuliya'nın bir tür sinir gazından (Noviçok) zehirlendiği iddia edildi.
GRU'da çalışırken 1995’te İngiliz dış istihbarat servisi MI6 tarafından devşirilen Sergey Skripal, bunun ortaya çıkmasıyla Rusya'da 5 yıl hapis yattıktan sonra 2010'da casus takasıyla İngiltere'ye gönderilmiş ve bu ülkeye yerleşmişti. Yıllardır kendi halinde yaşayıp giderken kendisini ziyarete gelen kızıyla birlikte hastanelik olması, May tarafından 'Rusya'nın İngiltere toprakları üzerinde kimyasal saldırı düzenlemesi' olarak sunuldu.
Hastanede uzun süre uyutulduktan sonra haziranda taburcu edilen baba kızın nerede olduğu bilinmezken Rusya'nın Londra Büyükelçiliği Skripallerin manipüle edilmiş olabileceği görüşünde.
AMESBURY'DE NE OLDU?
Ardından yazın İngiltere vatandaşları Dawn Sturgess ve Charlie Rowley'nin Amesbury'de aynı tür sinir gazıyla zehirlendikleri haberi patlak verdi. Sturgess 8 Temmuz'da hastanede can verdi.
RUS TEKLİFİ REDDEDİLDİ
Bugüne dek Moskova, her iki vakayla bağlantısı olduğu suçlamalarını kesin dille reddederken Londra'nın somut kanıt sunamadığına dikkat çekti. Moskova'dan Skripal soruşturmasına yardımcı olma teklifi de geldi. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nde (KSYÖ) yapılan oylamada, Rusya'nın ortak soruşturma teklifi reddedildi.