Seçimlerde birinci parti olan Mukteda el-Sadr'ın liderliğindeki Sairun Koalisyonu, Kürt partileriyle Kerkük ve Peşmerge güçlerinin tartışmalı bölgelere dönüşü konusunda anlaşa sağlayamadı. Irak'ta bütün kesimlerin önem atfettiği Kerkük, IKBY'nin 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gitmesinin ardından 16 Ekim'de Haşdi Şabi ve Irak ordusu tarafından Peşmerge güçlerinin elinden alınmıştı.
Sairun, Nasır, Hikmet ve Vataniyye koalisyonlarından oluşan Şiilerin ortak heyeti, yeni hükümete ilişkin Erbil ve Süleymaniye'de Kürt partilerle görüş alışverişinde bulunmaya devam ediyor.
KERKÜK ŞARTI
KDP ve KYB üst düzey heyetleri, dün Erbil'de Irak'ta yeni hükümet kurma çalışmalarını görüşmek üzere bir araya geldi.
Sputnik'e konuşan KYB Sözcüsü Sadi Pire, Toplantıda birkaç konu üzerinde durduklarını belirterek, KDP ile KYB'nin cuma günü ortak bir heyetle Bağdat'a gideceğinin bilgisini verdi.
‘KÜRTLER, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İSTİYOR'
Sputnik'e konuşan KDP Yöneticisi Said Mamuziny ise Iraklı partilerle görüşmelerde, Kürtlerin taleplerinin kabul edilmeden Kürtlerin hiçbir partiyi desteklemeyeceklerini söyledi. Kürtlerin Anayasa değişikliği istediğini aktaran Mamuziny, Irak Cumhurbaşkanlığının Kürtlerde olmasını talep ettiklerini kaydetti.
SAİRUN KOALİSYONU SEÇİMİ ÖNDE TAMAMLAMIŞTI
Irak anayasasına göre, seçimi kazanan değil, seçim sonrası mecliste en büyük grubu oluşturan taraf hükümeti kurabiliyor. Ülkede yapılan son genel seçimlerde hiçbir parti 329 sandalyeli mecliste tek başına çoğunluk (165) elde edemedi. Dolaysıyla seçim yarışını önde tamamlayan partilerin, koalisyona gitmeleri gerekiyor.