Rusya'nın Akdeniz'e 10 savaş gemisi gönderdiği belirtilirken, Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, İdlib'deki silahlı gruplarla görüşmeler yürütüldüğünü açıkladı.
Türkiye, İdlib'e bir askeri operasyonun felakete yol açabileceği uyarısını yaparken, İdlib'deki silahlı gruplara operasyona karşı çıkan Batılı ülkeler alarma geçti, diplomasi trafiğine hız verdi. ABD ve Almanya'nın İdlib konusunda görüşme yaptığı duyrulurken, Fransa, Esad yönetiminin kimyasal silah kullanması halinde yeni hava saldırıları düzenleneceğini ilan etti.
İdlib kentindeki örgütlerin önemli bir çoğunluğunun radikal İslamcı terör örgütü El Kaide ile bağlantılı olduğuna dikkati çeken Taştekin, kentte çok sayıda Uygur, Çeçen, Özbek ve Suriyeli olmayan Arap militanın olduğunu ifade etti.
'NASIL LAİK DEVLETLE İŞBİRLİĞİ YAPARSIN?'
'TÜRKİYE, KÜRTLERE ÖZERKLİK VERİLMEMESİ ŞARTINI KOŞUYOR'
'İDLİB KONUSU TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDAKİ MEKANİZMA ÜZERİNDEN İŞLİYOR, BATI BUNU KALDIRAMAZ'
"Batı cephesi aslında Suriye'de yenildi. Çekilirken bir şeyler koparmak istiyor." görüşünü savunan Taştekin, İdlib konusunun Türkiye ve Rusya arasındaki bir mekanizma üzerinden işlediğini belirterek, "Bunu kaldıramaz batı. Başka pazarlık kanalları açabilirler. Fransızlar kolay kolay oyun dışı bırakılmayı hazmedemezler. ABD zaten sahada. O da hala İran'la ilgili Rusya'yı köşeye sıkıştırmaya çalışıyor." derken, ABD'nin Halep'i kırmızı çizgi olarak ilan etmesini de hatırlatarak, "ABD Halep'i kırmızı çizgi ilan etti kent yine de rejimin eline geçti." dedi.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.