"Eylül ayında lira için önemli gelişmeler var. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. Orada ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşürse bu piyasalar ve lira için önemli olabilir; ve Eylül'de Merkez Bankası toplantısı var" ifadesini kullanan Kanlı, özetle şu değerlendirmeleri yaptı:
— Güney Afrika randında da aynı saatlerde benzer bir hareket oldu. Gelişen ülke para birimlerine yönelik genel olumsuz bir algı var.
— Riskli para birimlerinde genel bir hareket oldu. Fakat dışarıda hava bir birim bozulduysa bizde beş birim bozuldu.
— Eskiden liradaki değişimler 1.5-2 kuruş olurdu. Ama bu süreçte lira henüz bir denge bulabilmiş değil. Küresel yatırımcı henüz hangi seviyelerin alış ve satış için makul olduğuna karar veremedi.
— Geçmişte Brezilya realinde ve Güney Afrika randında da böyle ani hareketler olurdu ama hareket 1.5-2.0 kuruş oynardı.
— ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'in Jackson Hole konuşmasından sonra gelişmekte olan ülke paralarında Cuma günü bir değer kazanma eğilimi oldu. Dolar/lira da 6.10'lardan 6.0'lara geriledi.
— Bizim de olumsuz gelişmelerden etkilenme katsayımız iyice artmış durumda. Küresel olumsuz bir havadan en çok etkilenenlerdeniz. Yurt içinde hızlı bir artışa yol açabilecek herhangi bir gelişme olmadı.
— Başka bir ihtimal de uzun bir bayram tatili sonrası piyasalar sığ olduğu için — açılışla birlikte gerçek bir döviz talebi de olmuş olabilir.
— Merkez Bankası ve Brunson davasında olumlu şeyler ortaya çıkarsa kurda gerileme görürüz.
— Eylül ayında lira için önemli gelişmeler var. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var. Orada ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşürse bu piyasalar ve lira için önemli olabilir; ve Eylül'de Merkez Bankası toplantısı var.
— Merkez Bankası bugün döviz rezervlerini açıklayacak; ama, piyasa izleyicilerinin hepsi rezervlerde bir düşüş olacağını biliyor zaten. O yüzden çok etkili bir veri olacağını düşünmüyoruz.