La Maire, "Türkiye'deki durumun istikrara kavuşması Avrupa ve Türkiye'deki herkesin çıkarına. Türkiye'nin mümkün olan her türlü araçla yapısal reformlara devam etmesi hayati önemde. Bu yüzden Fransa ve Türkiye görüşmeleri çok önemli bir görüşmeydi" ifadelerini kullandı.
Bakan Albayrak, sıcak bir ortamda başbaşa ve heyetlerarası geçen görüşmede ABD'nin Türkiye ve AB'ye yönelik siyasi motivasyonla atılan yaptırımların görüşüldüğünü belirtti. Bakan Albayrak'ın açıklamaları şöyle:
"İki müttefik ülke olarak ortak hareket etme kararı aldık. Fransa bu sağlıksız adımlar karşısında dostluğunu esirgemedi. İki ülkenin ticari ekonomik hacmi dediğimiz 14 milyar Euro olan hacmi 20 milyar euroya çıkarmayı konuştuk.
Atılan adımlar Amerika'nın itibarını zedelediği gibi yalnızlaştırdı. Dolar, küresel ticarette güvenilir bir enstrüman olma özelliğini kaybetti. Euro ile ticareti ileri taşıma konusu önem kazanıyor.
'İRAN KONUSUNDA AYNI NOKTADAYIZ'
Türkiye olarak bu süreçte Dünya Ticaret örgütü anlaşmaya uymayan vegiler konusunda Dünya Ticaret Örgütü konusunu ele aldık. Birlikte hareket etmek iki ülkenin çıkarına olacağı çok açıktır. İran konusunu konuştuk.
Türkiye bölgedeki istikrarlı liman olan çok nadir ülkelerden biridir. Bugün bir kez daha bunu ortaya koyduk ki Amerika ve İran konusunda da aynı şekilde düşünüyoruz ve birlikte hareket etme kararı aldık".
LE MAİRE: TÜRKİYE'DEKİ İSTİKRAR, FRANSA VE AVRUPA AÇISINDAN ÖNEMLİ
FRANSIZ ŞİRKETLERİNE GÜVENCE
Le Maire, Fransa ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduklarını da aktardı. Fransa'nın Türkiye'de iş yapan Fransız şirketlerini ve Türkiye ile iş yapmak isteyecek mevcut ve potansiyel yatırımcıları desteklemeye devam edeceğini bildirdi. Bu desteği, "ikili ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmenin en iyi yolu" olarak tanımladı. İkili ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için 1987 yılında imzalanan karşılıklı vergi sözleşmesinin güncellenmesi için girişim başlatıldığını söyledi.
'İRAN KONUSUNDA BAĞIMSIZ FİNANS KANALLARI OLUŞTURULABİLİR'
Fransız bakan, ülkesinin ABD'nin tek taraflı olarak çekildiği İran nükleer anlaşmasına inanmaya devam ettiğini belirterek, ticari ilişkilerde "Fransa ve Avrupa'da stratejik çıkarlar temelinde kurallarını kendilerinin belirleyeceği bağımsız finans kanalları oluşturulabileceği" mesajı da verdi.