İtalya'nın, Euro Bölgesi'nin en büyük üçüncü ekonomisine sahip. Halihazırda ülkenin yeni koalisyon hükümeti, önümüzdeki yılın bütçesi üzerinde çalışıyor. Finansal plan, Avrupalı yetkililer ve en önemlisi piyasa katılımcıları tarafından titizlikle incelenecek.
İktidardaki koalisyonu oluşturan Kuzey Ligi ve Beş Yıldız Hareketi, Avrupa Birliği'nin hükümet borçlanmaları ve harcamalarına getirdiği kısıtlamayı sert bir dille eleştiriyor.
KAMU BORCU GSYİH'İN YÜZDE 130'U
Yatırımcıların, İtalya'daki emekli maaşların ve devlet yardımlarının artmasından korktuğunu dile getiren Kinmonth, "Zira ülke onsuz da Euro Bölgesi'nin en büyük ikinci kamu borcuna sahip: Ülkenin kamu borcu Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 130'una tekabül ediyor" dedi.
"Eğer piyasa katılımcıları, önümüzde ekim ayında sunulması beklenen 2019 bütçesine onay vermezlerse, İtalya için borçlanma maliyetleri büyük ihtimalle artacak" diyen uzman, "Bu durum komşu ülkeleri etkileyebilir. İtalya borcunu elinde tutan Avrupa bankaları için sorun yaratabilir" diye ekledi.
'İTALYAN BANKALARINDA ÇOK FAZLA BATIK KREDİ VAR'
İtalya Hükümet Sözcüsü ve aşırı sağcı Kuzey Ligi partisinin meşhur üyesi Giancarlo Giorgetti, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, muhtemelen bu ay İtalyan finansal piyasalarının spekülatörlerin saldırısına uğrayacağını, ama ülkenin savunma araçlarına sahip olduğunu söyledi. Libero gazetesine konuşan Giorgetti, "Ağustos'ta saldırı bekliyorum" dedi.
'GEREKLİ KAYNAKLARA SAHİBİZ'
Piyasaların, avlarını seçen ve saldıran aç spekülatif fonlarla dolu olduğunu dile getiren Giorgetti, "Yazın piyasa hacimleri büyük değil, ülkelere yönelik agresif girişimler için temel atılabilir. Türkiye'ye bakın. Eğer piyasada fırtına başlarsa biz de şemsiyemizi açarız. İtalya büyük ülke ve kısmen büyük miktardaki özel tasarruflar sayesinde tepki vermek için gerekli kaynaklara sahip" yorumunda bulundu.