Fukuşima'daki tren istasyonuna bu ay konulan 6.2 metre yüksekliğindeki 'Güneş Çocuk' adlı heykel, göğsünde nükleer kirlilik olmadığını gösteren '000' rakamlarının yer aldığı koruyucu kıyafetler içindeki bir çocuğu gösteriyor.
Havanın temiz olduğunu vurgulamak için kaskını elinde tutan çocuğun diğer elinde bir güneş sembolü var. Güneş burada umudu ve taze enerjiyi simgeliyor.
"Sun Child" de Kenji Yanobe #Fukushima pic.twitter.com/amjov42v3I
— Charly M. (@metralch) August 14, 2018
Heykelin yaratıcısı Kenji Yanobe heykelin bir umut sembolü olduğunu söylerken heykele karşı çıkanlar, 2011'deki nükleer facia sonrası yaşanan radyoaktif kirlilikle mücadelenin sürdüğü kentin kötü ününü pekiştirdiğini savundu.
'BİZİMLE ALAY EDİYOR'
Bir başka internet kullanıcısı da " Kaskın çıkarılmasının umudu simgeleme niyeti taşıdığını anlayabiliyorum. Ama Fukuşima'nın kötü ünü sürdüğü için bence bu heykel oradan kaldırılmalı" ifadelerini kullandı.
Bazıları ise Dünya'da gerçekte hiçbir yerde radyasyon oranının tam olarak sıfır olmadığını belirterek heykelin insanları yanlış yönlendirebileceğini vurguladı.
Heykele destek verenler ise bir sanat eserinde 'bilimsel kesinliğin' aranmaması gerektiğini söyledi.
Intstallation of Kenji Yanobe's "Sun Child" near Fukushima Station sparked criticism, and caused the artist to issue an apology and explanation of his work. https://t.co/NIfyQ9ThhS pic.twitter.com/xm2jVYtdzL
— Mulboyne (@Mulboyne) August 13, 2018
SANATÇI ÖZÜR YAYIMLADI
'Güneş Çocuk'un gökyüzüne bakar halde tasvir edildiğini işaret eden Yanobe "Niyetim gelecek için aydınlık umutları göstermekti" dedi.
Fukuşima Belediye Başkanı Hiroşi Kohata da yaptığı açıklamada eleştirileri kabul ettiğini ve atılacak adımları düşüneceklerini söyledi. Ancak Kohata eserin değerli olduğunu ifade etti.
Belediye Başkanı "Ben heykeldeki umudu ve zorluklara karşı durma gücünü hissettim" ifadelerini kullandı.
Belediye yetkilileri sosyal medyadaki tepkilere rağmen heykel hakkında şikayet içeren az sayıda elektronik posta ve telefon aldıklarını da belirtti.
ÇERNOBİL'DEN SONRAKİ EN BÜYÜK NÜKLEER FELAKET
Kentin büyük kısmında radyasyon seviyeleri normale dönse de insanların belirli bölgelerde, özellikle santralin çevresindeki birkaç kilometrelik alanda yaşaması yasak.
Facia sonrası çok sayıda insan bölgeyi terk etmek zorunda kalmış ve tarım alanları radyoaktif kirliliğe maruz kalmıştı.
Bölgedeki tarım ürünleri marketlere gönderilmeden önce düzenli olarak olarak radyasyon kontrolünden geçse de birçok tüketici kirlilik endişesiyle bölgeden gelen ürünleri satın almaktan hala kaçınıyor.