Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin, Türk dış politikasının önemli unsurlarından biri olmaya devam edeceğini de vurgulayarak "Biz Rusya ile ilişkilerimiz konusunda gayet açık ve şeffafız. Bu münasebetlerin özünü karşılıklı saygı ve çıkarlar oluşturur. Bakın, işbirliğimizin Türk ve Rus halkları için getirdiği faydalı sonuçlar zaten ortada. İlişkilerimiz, geniş coğrafyamızın refah ve istikrarı için de hayati önem taşır. Yine şeffaflık ilkesi çerçevesinde, Rusya ile anlaşamadığımız hususlarda görüşlerimizi ve tavrımızı açık bir şekilde ortaya koyuyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin tüm diplomatik misyon temsilcilerinin katılımıyla yapılan Büyükelçiler Konferansı'nın onuncusu Ankara'da gerçekleştiriliyor. Konferansa Türkiye'nin 249 büyükelçisi ile Lahey ve Kahire maslahatgüzarları davet edildi. "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Girişimci ve İnsani Dış Politika" başlığıyla düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da konferansta yarın Türk büyükelçilere hitap edecek.
‘TÜRKİYE YATIRIM YAPMAK İÇİN EN GÜVENİLİR ADRESLERDEN BİRİDİR'
Konuşmasının başlangıcında Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik duruma değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin halihazırda 74 ülkeden doğrudan yatırım aldığını ifade ederek "Daha fazlasını ülkemize çekmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Biz hazırız; tüm dünyayı ülkemize yatırım yapmaya buradan bir kez daha davet ediyorum. Her türlü kampanyaya, algı operasyonuna, dünyanın içinden geçtiği çetin sınamalara rağmen Türkiye bugün yatırım yapmak için en güvenilir, en doğru adreslerden biridir" dedi.
'NATO VE AB YÖNÜNDE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Konuşmasında Türk dış politikasının yönelimini anlatan Çavuşoğlu, "Türkiye'nin geleneksel ekseni, NATO üyeliği ve AB üyelik süreci ile tanımlanır. Biz bu yönde yürümeye devam edeceğiz" dedi.
'ABD İLE İLİŞKİLERDE ARZU ETMEDİĞİNİZ NOKTAYA GELDİK'
'ABD'NİN GELENEKSEL DOSTLUK İLİŞKİLERİMİZE SADIK KALMASINI BEKLİYORUZ'
ABD'nin FETÖ konusunda somut bir adım atmadığını, YPG konusunda da Türkiye'nin beklediği adımların sahada görülmediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Bu tavrı kendilerine yakıştıramıyoruz. Hele, yaptırım ve tehditleri anlamak ve kabul etmek mümkün değil. ABD'nin, geleneksel dostluk ilişkilerimize ve NATO müttefikliğimize sadık kalmasını bekliyoruz" dedi.
'BASKIYLA TÜRKİYE'DEN BİR ŞEY ELDE EDİLEMEYECEĞİNİN BİLİNMESİ GEREKİYOR'
ABD'nin, iç politikanın da etkisiyle, bir "kafa karışıklığı" yaşadığını dile getiren Çavuşoğlu, "ABD ile ilişkileri düzeltmek için siyasi iradeyi ortaya koyduk. Üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. Yapıcı angajman ve diyalogda ısrarcı olduk, olacağız. ABD'nin ‘birimizin' değil, ‘birbirimizin' önemli olduğunu yeniden görmesi, anlaması gerekiyor. Türkiye'den yaptırımla ve baskıyla bir şey elde edilemeyeceğinin bilinmesi gerekiyor" diye konuştu.
Temmuz ayında düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde Türkiye'nin güvenliği ile NATO'nun güvenliğinin birbirinden ayrılmaz olduğunu tescil ettirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği ile uzun, ince ve yokuşlu bir yolu 60 yılı aşkın bir süredir yürüyoruz. AB üyelik sürecimizin yeniden canlanmasını ümit ediyoruz. Biz tam üyelik hedefinden vazgeçmedik. AB ülkeleri kendi içinde standartlarından geri adım atsalar dahi, biz kendi standartlarımızı her alanda
en yukarıya taşıyacağız" dedi.
'NATO VE AB TEMEL EKSENLERİMİZ OLMAYA DEVAM EDECEK'
Çavuşoğlu, "AB ülkeleri kadar Avrupa'da biz de ev sahibiyiz" ifadelerini kullanırken "NATO ittifakı da, AB üyeliği de, temel eksenlerimiz olmaya devam edecektir. Bugün sorunlu bir aile olsa da, Avrupa, bizim de ailemizdir. Ancak Türkiye'nin ilgi ve etki alanının Avrupa'yla sınırlı olmadığı da unutulmamalıdır" diye konuştu.
'TÜRK DIŞ POLİTİKASI TEK BOYUTLU DEĞİL, ÇOK YÖNLÜ VE ÇOK BOYUTLUDUR'
Çavuşoğlu, Türk dış politikasının temel bir ekseni bulunduğunu, ancak Türkiye'nin tek boyutlu bir politika izlemediğini vurgulayarak "Nitekim, günümüzde imkanı ve vizyonu olan her ülkenin Asya'da, Afrika'da faal olduklarını biliyoruz. Bazı ülkeler buna bizden önce başladılar, halen de hızla devam ediyorlar. Ama biz oralara gidince ‘sizin eksende kayma mı var' diye sorgulamaya başlıyorlar. Siz oralarda varsınız diye biz sizi sorguluyor muyuz? Siz oralara gidince doğru oluyor da biz oraya gidince neden eksen kayması var diye sorguluyorsunuz? İşte her zaman şikayet ettiğimiz çifte standarda başka bir örnek. Batı'yla ve Doğu'yla olan ilişkilerimiz birbirini tamamlar niteliktedir. Batı'da ne kadar güçlüysek, Doğu'da da o kadar güçleniriz. Doğu'da ne kadar var olursak, Batı'da da değerimiz o kadar artar. Kuzey-Güney de böyle. Bunları birbirlerine alternatif görmek miadı çoktan dolmuş bir düşünce. Günümüzün gerçekleri başka. Çünkü dünya başka, Türkiye başka. Zaten Türkiye'nin özelliği, aynı anda çok yöne odaklanabilir olmasıdır. Türk dış politikası 360 derece bir bakış açısıyla, çok yönlü ve çok boyutludur." dedi.
'RUSYA İLE İLİŞKİLER, DIŞ POLİTİKANIN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ OLMAYA DEVAM EDECEK'
'ÇİN VE İRAN İLE İLİŞKİLERİMİZİ ÖNEMSİYORUZ'
Çin'in Kuşak ve Yol girişiminin de bölgede bir realite olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız Kuşak ve Yol Forumunun açılışına katılarak, ülkemizin bu projeye entegre olması için gerekli adımları attılar. Çin ile işbirliğimizi geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.
İran ile ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, "İran ile ilişkilerimizi önemsiyoruz. Nükleer Anlaşma'nın da faydalı bir düzenleme olduğuna inanıyoruz. ABD'nin ayrılmasına rağmen diğer ülkelerin devam etmesi olumludur" ifadelerini kullandı.