İstanbul'da basın mensupları ile bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk önümüzdeki 3 yılı kapsayan bir yol haritasına sahip olduklarını ve bu planın ayrıntılarını ekim ayı içinde açıklayacaklarını ifade etti.
Eski alışkanlıklara yeni çözümler üretmek istediklerini belirten Selçuk, şu andan ziyade gelecek için yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. Bakan Selçuk, öncelikle okullar arasındaki uçurumun kapanması ve fırsat eşitliğini sağlamak için çalışacaklarını dile getirdi.
'LGS BU YIL DA GEÇERLİ OLACAK'
Bu yıl TEOG yerine uygulanan LGS'nin önümüzdeki sene de aynı şekilde uygulanacağını belirten Selçuk, "Sınav öncesi yapacağımız hazırlıklarla belirsizlikleri azaltmaya çalışacağız. Sekizinci sınıfa geçen öğrencilerimizde bu yıl uygulanan sistem geçerli olacak. Bizim amacımız bir değişiklik olacaksa bu kuralı yeni başlayana koymak, ortada olana yeni kural getirmek değil" dedi.
LGS yerleştirmeye esas nakil kılavuzunun ilçe ve okul müdürleri ile birlikte hazırlandığını da dile getiren Selçuk, ikinci ve üçüncü yerleştirmeler sonucunda büyük bir rahatlama olacağını belirtti.
'ANA KONUMUZ MÜFREDAT DEĞİL ÖĞRETMENLER'
'ÇOCUKLAR ÜZERİNDEN YAPILAN OKUL TARTIŞMALARINA YOKUM'
"Çocuklar üzerinden yapılan okul tartışmalarına asla yokum" diyen Selçuk, "İnsanların beklentilerinin farkındayım. Bu biraz endişe yaratsa da aslında bir ihtiyaç. Ben şahsım için değil çocuklarımızın ihtiyaçları için buradayım. O nedenle bu beklentinin altını doldurmak ve sürdürmek için çalışmalıyız" dedi.
YÖK, ÖSYM ve MEB´in sıcak ilişkiler içinde olacağını da sözlerine ekleyen Selçuk, "Üniversite sınavı lisede görülen değil üniversitenin talep ettiği konulardan yapılmalı. Çünkü öğrenci için bu sınav bir lise bitirme değil üniversiteye geçme sınavı" dedi.
'DAHA ÖNCE KEMALİZM EĞİTİMİN TEMELİ OLMAMALI DEDİM, MANŞET OLDUM'
Gazetevatan'dan Sadık Gültekin'in haberine göre Bakan Selçuk ayrıca "Popüler olan şeye göre Atatürk de din de ideoloji de satılır. Bunu aşmalıyız. Bizim çocuklarımız onunla insan olarak tanışmalı, ideoloji odaklı değil. Ben daha önce de Kemalizm eğitimin temeli olmamalı dedim" ifadelerini kullandı.
Selçuk'un verdiği röportajın ilgili kısmı şu şekilde:
- Bakanlık teklifini nasıl kabul ettiniz?
"Daha çok rahmetli Özal döneminde ve Kemal Derviş döneminde ortaya çıkan yapısal reformların, eğitime yansımamasıyla ilgili bir boyut var. Meselenin bu kadar büyük olduğunun ben farkındayım ama Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan tarafından bana böyle bir davet geldiğinde aslında bu işin kabul edilmemesi konusunda aklım yerindeydi ve farkındaydım. Fakat Beyfendi'nin gerçekten çok güçlü bir iradesi var. Ayrıca sıradan bir Cumhurbaşkanı ve amirle yürüyecek bir proje değil Milli Eğitim Projesi. Böyle bir irade ve kudret bilimle birleşirse bir noktaya gelmek söz konusu olabilir diye içsel bir durum yaşadım. Zaten onun için kabul ettim.
- İlk kez bir isim bu kadar dikkat çekti
- Mesleki ve İmam Hatip Liselerinin yüzde ellisi boş. Ben çocuğumu imam hatipe yahut meslekiye göndermek istemiyorsam ne yapacağım?
Bu tartışmanın çocuklar üzerinden yapılması beni rahatsız ediyor. İmam Hatipliler ve diğerleri gibi. Onların hepsi benim çocuklarım. İşin normalleşmesi sürecinde kimse zorla buraya kaydetme amacında değil.
- Atatürkçülük ve Darwin ile ilgili eleştirilere ne diyorsunuz?
Atatürk benim için ülkenin kurucu lideridir ve saygı duyuyorum. Onu gölgesinde durduğumuz bir ağaç olarak görüyorum. Bir şeyin sonuna —ci, —cu koyuyorsanız alıp satıyorsunuzdur. Yani popüler olan şeye göre Atatürk de din de ideoloji de satılır. Bunu aşmalıyız. Bizim çocuklarımız onunla insan olarak tanışmalı, ideoloji odaklı değil. Ben daha önce de Kemalizm eğitimin temeli olmamalı dedim. Vatan gazetesinde manşet oldu.
- Üstün zekalı çocukların eğitimi için bir çalışma olacak mı?
Devşirmesi olmayan bir devlet büyük devlet olamaz. Eğitim sistemin o kadar iyi olacak ki çocuklar sana gelecek. Seçkin zekaları bizim almamız lazım. Elitist dense de bu çocuğun hukuku korunmalı. Eşit olacağız diye bir şey yok, ben onun hakkını korumak zorundayım."