İKTİDAR SESSİZLİĞİNİ BOZDU
Johnson'ın üyesi bulunduğu Muhafazakar Parti tarafından eleştirilmediği ve cezalandırılmadığına dair Müslümanların yanısıra anamuhalefetteki İşçi Partisi'nin de sesini yükseltmesi üzerine iktidardan ilk kınamalar geldi.
İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alistair Burt, Johnson'ın sözlerinin belli bir dereceye kadar incitici olduğunu ileri sürdü. Bir tweet atarak Burt'le hemfikir olduğunu duyuran Muhafazakar Parti Genel Sekreteri Brandon Lewis, Johnson'dan özür dilemesini talep etti.
I agree with @AlistairBurtUK. I have asked @BorisJohnson to apologise. https://t.co/RFExXO4LOR
— Brandon Lewis (@BrandonLewis) 7 Ağustos 2018
Özür taleplerine destek açıklayan Başbakan Theresa May de eski dışişleri bakanının sözlerinin alenen Müslümanları gücendirdiğini savundu.
2010-14 arasında kabinede görev alarak İngiltere'nin ilk Müslüman kadın bakanı olan Lady Sayeeda Warsi, partiye, Johnson'ın özür dilememesi halinde cezalandırılması çağrısı yaptı.
Şimdilik Johnson, Danimarka'nın kamusal alanda peçe yasağını eleştirmek için Daily Telegraph gazetesinde yayımladığı makaledeki ifadeleri hakkında özür dilemeye yanaşmıyor.
'BU TUZAĞA DÜŞMEYİN'
Eski bakanın görüşlerini kendisine yakın bir kaynak, medyaya şöyle aktardı:
''Bu görüşleri nedeniyle Johnson'a saldırılması çok saçma. Netameli konuları tartışmaktan vazgeçme tuzağına düşersek, liberal değerlerimiz için sesimizi çıkarmaktan vazgeçersek meydanı gericilerle aşırılıkçılara bırakırız.''
Muhafazakar Müslüman Forumu'nun kurucusu Lord Mohamed Sheikh ise Johnson'ın 'asıl amacının Muhafazakar Parti liderliği olduğu ve Müslümanları atlama tahtası olarak kullandığı' yorumunu yaptı.
'PARTİDEN KOVULSUN'
Başbakan May'in özür talep etmesinin yeterli olmadığını, eski bakanın partiden kovulması gerektiğini savunan Sheikh, diğer yandan Johnson'ın 'çok çok kötü, çok çok tuhaf bir espri anlayışı' olduğunu dile getirdi.
'ERDOĞAN'A HAKARETTEN' SONRA BEŞTEPE'DE
Mayıs 2016'da İngiliz The Spectator dergisinin 'Erdoğan'a hakaret şiiri yarışmasının' galibi ilan edilen Boris Johnson, Eylül 2016'da dışişleri bakanı sıfatıyla Türkiye'yi ziyaret edip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmişti.
Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapmış Ali Kemal Bey'in torununun oğlu olan, 2008-2016'da Londra belediye başkanlığı yapmasıyla da tanınan Boris Johnson, 2016 Brexit referandumu sürecinde AB'den çıkış kampanyasının başını çeken iki isimden biriydi ve ülkenin göçmen/sığınmacı akınına uğrayacağı, Türkiye'nin tez zamanda AB üyesi olması sonucu Türklerin adayı istila edeceğini öne sürmüştü.
Bu ve benzeri yalanların da etkisiyle referandumdan Brexit çıkması sonucu Başbakan Theresa May'in kabinesinde Temmuz 2016'dan itibaren Dışişleri Bakanlığını üstlenen Johnson, geçen ay May'in Brexit planının yeterince sert olmadığı iddiasıyla görevinden istifa etti.