Son gelişmeleri ve Türk dış politikasına yansımalarını TOBB Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Burak Bilgehan Özpek ile konuştuk.
‘TÜRKİYE'DE ÖLÇÜLEBİLİR KRİTERLER YOK, İNSANLAR GERÇEKLİKLE SADECE YÜZLEŞTİKLERİ ZAMAN MUHATAP OLABİLİYORLAR'
‘'Türkiye ekonomisi ve siyasetindeki tablo, aslında biraz soyut düşünebilen, mevcut yönetim anlayışını kavramsallaştırabilen insanları şaşırtan bir durum değil. Hatta bu kadar geç kalmış olması beni şaşırtıyordu açıkçası. Malumunuz Türkiye'de ölçülebilir kriterler yok. Yani insanlar gerçeklikle sadece yüzleştikleri zaman muhatap olabiliyorlar. Türkiye'de medya, sivil toplum, akademi üzerindeki hükümet gölgesi, insanların geleceğe dair veya geçmişe dair soyut düşünce geliştirmelerini önlüyor. Dolayısıyla insanlar ülke ekonomisinin iyi ya da kötü olup olmayacağını ya da iyi ya da kötü olup olmadığını sadece tecrübe ederek yaşayabilirler.''
‘DOLAR KURU TEK PARAMETRE OLARAK KALDI, GERÇEKLERDEN KAÇILABİLİR AMA KAÇMANIN SONUÇLARINDAN KAÇAMAZSINIZ'
Özpek, ekonomideki kötü gidişatın halktan gizlenmeye çalışıldığını fakat gerçeklerden kaçmanın sonuçlarından kaçılamayacağını söylerken, dolar kurunun ölçülebilir tek parametre olarak kaldığı yorumunu yaptı:
‘AKP, 2002'DE KURUMSAL ENERJİSİ YÜKSEK BİR TÜRKİYE DEVRALDI, FAKAT ŞİMDİ ORADAN GERİYE GİDİŞ VAR'
İktidar partisinin 2002'de kurumsal enerjisi yüksek bir Türkiye devraldığını söyleyen Özpek'e göre bu enerjiye sahip bir Türkiye'den gerilere gidildi:
‘2002'DEKİ KURUMSALLAŞMANIN YERİNİ KEYFİLİK ALDI'
Türkiye'nin temel bir yönetim sorununun yansımalarını yaşadığını söyleyen Özpek'e göre 2002'deki kurumsallaşma enerjisinin yerini keyfi bir yönetim aldı:
‘TÜRKİYE, ÖNGÖRÜLEBİLİR ULUS DEVLET KİMLİĞİNİ KAYBETTİ, BU DURUMDAN DAHA BAĞIMLI BİR TÜRKİYE TABLOSU ÇIKAR'
Özpek, hakim dilin aksine Türkiye'nin öngörülebilir ulus devlet kimliğini kaybetmesinden, daha bağımlı bir Türkiye tablosunun çıkacağını söylerken, Türkiye'nin bir gün dost olarak gördüğü devleti öbür gün düşman olarak görmesinin pragmatizm değil savrulma olduğu yorumunu yaptı:
‘3 SENE ÖNCE PYD'Yİ ANKARA'DA AĞIRLAYAN TÜRKİYE, ŞİMDİ DÜNYANIN ONU TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL ETMESİNİ İSTİYOR'
Türkiye'nin 3 sene önce PYD'yi Ankara'da ağırlamasına rağmen şimdi dünyadan terör örgütü olarak kabul edilmesi istediğine değinen Özpek, bunun çok ütopik olduğunu ve uluslararası ilişkiler dünyasına uygun olmadığını dile getirdi:
‘AKP KENDİNİ SINIRLANDIRAMAZ, EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞECEK'
Liberal demokrasilerin kendi içlerinde taşıdığı paradoksa değinen Özpek'e göre Ak Parti, kendini sınırlandıramayacağından dolayı ekonomik kriz daha da derinleşecek ve Türkiye'nin ulusal güç kapasitesi düşecek:
‘RUSYA İLE ÇİN, ABD'DEN KOPMUŞ TÜRKİYE'Yİ ARALARINA HEMEN KABUL ETMEZ, TÜRKİYE'NİN BU DEVLETLERE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK SUNMASI GEREKİYOR'
Rusya ile Çin'in ABD'den kopmuş bir Türkiye'yi iştahla yanlarına kabul etmeyeceğini düşünen Özpek'e göre Türkiye'nin uluslararası sistem içerisinde hareket eden bu devletlere öngörülebilirlik sunması gerekiyor:
‘TÜRKİYE'NİN RUSYA İLE KOLAY İLİŞKİ GELİŞTİRMESİ ZOR, BUNU HAK ETMESİ GEREKİR'
Türkiye'nin kurumsallığını ve öngörülebilirliğini yitirmiş bir devlet olarak Rusya ile ilişki geliştirmesinin kolay olmadığını dile getiren Özpek, ‘ABD'den koptum, Çin ve Rusya ile müttefik olacağım' söyleminin çocukça ve basit bir beklenti olduğunu söyledi:
‘DIŞ POLİTİKAYI TİCARİ İLİŞKİLER GİBİ ALGILAMAK ZARARLI, BU TÜRKİYE'Yİ DAHA BAĞIMLI HALE GETİRİR'
Burak Bilgehan Özpek son olarak Trump'ın kişiliği üzerinden yapılacak değerlendirmelerin yanlış olacağını, Trump'ın arkasında ciddi doktrinler olduğunu belirtirken, ticari ilişki yürütür gibi dış politika yürütmenin Türkiye'yi daha bağımlı hale getireceğini söyledi: