‘VERGİ GELİRLERİNİN YÜZDE 70'İ DOLAYLI VERGİ'
"Türkiye, kendi elinde olmayan doğalgaz ile elektrik üretimi yapıyor. BOTAŞ elektrik üretimi yapan santrallere yüzde 49.5 zam yaptı. Bunun derece derece yansıması beklenir. Üstelik dolarla ödenecek dendi. Enerji üretim şirketlerinde zaten ciddi sorunlar vardı. Bu zam da son derece maliyeti artıracak. Elektrik fiyatlarını ve sanayi maliyetlerini çok fazla artıracak. Etkisi şimdiden başladı. Türkiye zaten sanayi bakımından sıkıntılı bir ülkeydi. İhracat dünyada son derece sıkıntılı bir noktaya geldi savaşlar yüzünden.
Merkez Bankası tahminlerini açıkladı yüzde 13.4 olarak. Bu kadar yüksek revizyon pek görülmüş bir şey değil. Ama başka bir problem vardı. Türkiye'nin enflasyon hedefi yüzde 5. Bu neyi gösterir? Türkiye, Merkez Bankası enflasyon hedeflemesi sistemine bağlı bir ülke. Enflasyonu çıta olarak alırsınız. TCMB bir enflasyon hedefi ilan eder ve onu tutturmaya çalışır. Çünkü hedef tutturulmazsa güven sarsılır. Ben 2009 krizi hariç hedefin tutturulduğunu hiç hatırlamıyorum. Sürekli Merkez Bankası olarak çıkıp söz veriyorsunuz. Bunun bir kısmı şaşabilir, ama bizde boyuna şaşıyor. 10'u geçti 20'ye doğru gidiyor.
Vergi affının birkaç farklı tarafı var. Siz sürekli vergi affı yaparsanız insanlarda mümkün olduğu kadar bekle yaklaşımı başlar. Bu normal bir şey ve rasyonel bir davranıştır. Asıl mesele Türkiye'de vergi oranları çok yüksek. Ülkede ne tüketici ne sendikalar olmadığı için devlet vur abalıya yapıyor ve çok yüksek vergi alıyor aynı zamanda adaletsiz bir vergi bu. İğneden ipliğe benzine kadar vergi ödüyorsunuz inanılmaz oranlarla. 1999 depremi sırasında konan şehirleri yeniden yapılandırmak için konan vergiler bile kaldı, verginin vergisini ödediğimiz oluyor. Küçük esnafın ya da büyük firmaların kötüye giden mali durumları var. Çok adaletsiz bir vergi sistemi var. Ödenen vergilerin yüzde 70'i dolaylı vergi. Holding patronuyla işçi hemen hemen aynı vergiyi ödüyor.
Kemer sıkma gündeme gelecek. Orta ve uzun vadede gerçekten yapısal değişimler gerekiyor. Yapısal değişimler dendiğinde IMF ve neoliberalizmin programları geliyor. Halbuki tam tersi önlemler de mümkün, asla bunlar konuşulmuyor. IMF, neoliberal politikaları Yunanistan'a önerdi, ülkenin borcu azalacağına arttı. IMF'ye teslim olmanın doğru olmadığını da düşünüyorum."