"Sağlıkta şiddet, gerçekten son yıllarda hekimler ve sağlık çalışanları açısından en önemli sorunlardan biri. Çok yüksek miktarlarda şiddet olgusuyla karşılaşıyoruz. Son yıllarda 51 bin sağlık çalışanı şiddete uğramış. Bu da günde 31 sağlık çalışanına denk geliyor. Bunlar Sağlık Bakanlığı beyaz kod verileri. Beyaz kod sistemi Sağlık Bakanlığı'nın bir uygulaması. 113 beyaz kod çağrı merkezi var. Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanına karşı suç işlendiği durumlarda bildirmesi gerekiyor hekimin. Bu, Sağlık Bakanlığı'nın genelgesiyle tanımlanmış. Bunun çeşitli aşamaları var. Bir aşamasında genel kolluk kuvvetleri davet edilebiliyor. Bu uygulamaya sağlık çalışanları ve hekimler uymak durumunda. Bir şiddet tehdidiyle karşılaşınca kod veriyorlar.
Bunun öncesinde hastanelerde çalışan hakları ve güvenlik biriminde personel var, bunun müdahale etmesi gerekiyor. Kolluk kuvvetlerine de bilgi verilip destek isteniyor. Bu hekimlerin uymak zorunda olduğu bir prosedür. Fiziksel ve sözlü şiddet ayrımı yapılmıyor. Yapılan başvuruların üçte ikisi sözel şiddet ama bu fiziksel şiddete dönüşüyor. Aslında asıl hedef sağlık sistemi. 15 yıldır sağlıkta dönüşüm sistemi uygulanıyor. Nicelik ön planda, nitelik arkada kaldı. Sevk sisteminin olmaması aşırı kışkırtılmış bir talebin olması çok fazla hastaya bakılması, günde 150 hastaya bakılması söz konusu oluyor. Hasta başına 5 dakika düşüyor ki bu bırakın tedaviyi diyalog bile kurulamıyor.
Çalışma ortamının demokratikleştirilmesi önemli. Her kurumda işçi sağlığı konusunda önlemler alınıyor. Hastalar gereksinim duyduğu sağlık hizmetini alabilmeli. Hasta hakları kurumları bağımsız biçimde uygulanmalı. Hasta hakları ihlallerinin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması çok önemli. Çalışanların iş yükünün ayarlanması önemli. Taşeron çalışma biçimine son verilmesi gerekiyor. İş güvencesinden yoksun bir çalışma ortamına son verilmeli. Güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Birçok kurumda sağlıkta şiddet göz göre göre gelmiştir. İş güvenliği yasası kapsamında kurumsal bir takımla girişimlerde bulunulması çok önemli. Kurumsal eğitimlerle şiddete uğrayanlara psikolojik destek gerekiyor. TCK'da caydırıcı düzenlemeler, toplumsal barışın sağlanması önemli. Sağlıkta dönüşüm programının terk edilmemesi gerekiyor."