Karagöl, "Buna bir ilk adım olarak bakmak lazım. Tabii kolay değil; yıllardır süren dolar hakimiyeti var, hem değişim hem tasarruf aracı olarak dolar kullanılıyor. Tüm işlemlerde dolar kullanılıyor. Bu hegemonyanın kırılması ya da dolara alternatif araç bulma konusundaki çabalar özellikle gelişmekte olan ülkelerde bunun kullanılacak olması önemli. Bunu bir adım olarak görebiliriz, öyle bakmak lazım" diye konuştu.
Venezüella Madencilik Bakanı Victor Cano da dün düzenlediği basın toplantısında ülkesinin merkez bankasının, uygulanan uluslararası yaptırımlar nedeniyle İsviçre'de yaptırmak istemediği altın rafinajını, Türkiye'de yaptırdığını açıkladı.
Venezüella Merkez Bankası'nın ülkenin güneyindeki altın madencilerinden küçük miktarlarda altın satın aldığı ve zayıflayan uluslararası rezervlerini desteklemek için kullandığı belirtiliyor.
Altın rafinaj işleminin Türkiye ile Venezüella merkez bankaları arasındaki anlaşma uyarınca uluslararası kurallara uygun olarak yapıldığını belirten Cano, "Bu (işlem) iki müttefik ülke arasında yapılıyor çünkü, düşünün; eğer altınımızı İsviçre'ye göndersek, bize yaptırımlar nedeniyle altınımızın orada kalacağını söyleyebilirler" ifadelerini kullandı.
'ALTININ BİR DEĞİŞİM ARACI OLARAK KULLANMA KONUSUNDA ÇABA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ'
Venezüella'nın ülke altınlarını Türkiye'de rafine etmeye başlamasını Sputnik'e değerlendiren AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, altının dolara alternatif bir değişim aracı olması konusunda dünyada artan bir talep olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Özellikle rezerv anlamında altının gittikçe artan önemi var. Gelişmekte olan, geleneksel olarak altını tasarruf aracı olarak kullanan Çin, Türkiye gibi ülkelerdeki altınların piyasaya aktarılması konusunda da bir çaba var. Bunun olması da gerekiyor. Yine altının dolarizasyonu azaltacak şekilde piyasaya aktarılması ya da piyasada kullanılması bizim gibi ülkeler için önemli. Doların hegemonyasının azaltılması ya da alternatif araçların kullanılması konusu da önemli. Son dönemde milli paralarla ticaret anlamında gelişmekte olan ülkeler arasındaki yeni trend bir arayışı da ifade ediyor. Gittikçe önemi daha da artacaktır. Ülkeler kendi aralarında hem altın kullanımı hem de altını bir değişim aracı olarak kullanma konusunda özellikle yastık altındaki bu kaynakların ekonomiye aktarılması konusunda gelişmekte olan ülkelerde bir çaba olduğunu görüyoruz."
'DOLAR HÂKİMİYETİNİN KIRILMASI KOLAY DEĞİL, BUNA İLK ADIM OLARAK BAKMAK LAZIM'
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde "yastık altı" tabir edilen altının piyasaya aktarılmasının önemli olduğunu da belirten Karagöl, "Bunu belki iyi anlatamadık, altınların piyasaya, bankalara aktarılması gerekiyor. Bu sürecin hızlanması bizi de rahatlatır. Çünkü yastık altında atıl duran önemli bir kaynak var. Bu açıdan bu tür şeyler dolara alternatif olması açısından belli çıkışların olması, hem milli para hem altının kullanılması anlamında bunlar belki küçük bile olsa bir alternatifin geliştirilmesi konusundaki motivasyonu arttırmış olur" diye konuştu.
'TÜRKİYE'Yİ GÜVENLİ BİR LİMAN OLARAK GÖRÜYORLAR'