Açıklamada, Google'ın 90 gün içerisinde çalışma biçimini değiştirmesi gerektiği kaydedildi.
AB, 2016'da Google'ı, Android işletim sistemiyle piyasayı domine etmek ve rekabet kurallarına aykırı davranmakla suçlamıştı. Suçlama, Google'ın kendi arama ve diğer çeşitli uygulamalarını Android cihazlarda yüklü olarak sunmasından kaynaklanıyordu.
İncelemelerde, Google'ın çeşitli cihaz üreticileriyle yaptığı sözleşmelerde, Google arama, Play Store ve Chrome tarayıcısını önceden yükletmeye zorladığı ve bazı telefon üreticilerine Google aramayı önceden yüklemeleri halinde ödeme yaptığı ortaya çıkarılmıştı.
Dünyanın en fazla kullanılan akıllı telefon işletim sistemi olan Android, Google'ın pek çok uygulaması için önemli bir gelir kaynağı durumunda.
'TRUMP KORKUSU ERTELETTİ' İDDİASI
ABD şirketi Google'a yönelik ceza kararının ay başında açıklanması bekleniyordu ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa ziyareti nedeniyle bu cezanın ertelendiği iddia edildi.
Google, arama motoruyla kendi alışveriş hizmetlerine avantaj sağladığı ve hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle geçen yıl AB Komisyonu tarafından 2.4 milyar euro'luk rekor seviyede bir para cezasına çarptırılmıştı.
AB'de faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonu'nda bulunuyor. AB Komisyonu, söz konusu incelemede rekabete veya antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ederse buna son veriyor ve firmalara yüksek para cezaları uyguluyor.
Google ise, cihaz üreticilerine herhangi bir uygulamayı önceden yüklemelerini şart koştuğu suçlamasını reddetti. Şirket, Google arama motoru ve Playstore'u birlikte sunmalarının, hizmetlerini bedava sunmalarını mümkün kıldığını iddia eti. Google ayrıca, Apple ve rakip iOS işletim sisteminin kullanıcılara her durumda bir alternatif sunduğunu savundu. Ancak Google, ceza kararını temyize götürebilir.
AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, daha önce Google'ın bir alışveriş kıyaslama hizmetine 2.8 milyar dolar ceza kesilmesine karar vermişti. Ancak şirket, kararı temyiz etmişti.