Rusya Genelkurmay Başkanlığı İHA İdare, İmalat ve Geliştirme Departmanı Başkanı Tümgeneral Aleksandr Novikov, Rusya Savunma Bakanlığı'nın resmi yayın organı Krasnaya Zvezda'ya verdiği röportajda Rus ordusunun son 5 yılda İHA'ları savaş koşullarında kullanmada büyük bir deneyime sahip olduğunu söyledi.
Rus Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bin 900'u aşkın İHA bulunduğuna dikkat çeken Novikov, Suriye'deki operasyonun ilk günlerinden itibaren İHA'ların 23 binden fazla uçuş gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Novikov, "İHA'ların kullanımı, ‘hassas' silahların uluslararası teröristlerin altyapısına karşı etkili bir şekilde kullanılmasını sağladı ve aynı zamanda sivil halk arasında olası kayıpları önlemiş oldu" diye konuştu.
EN YENİ İHA ÖRNEKLERİ
Eleron-3 ve Orlan-10 taktik keşif araçları, şu anda Rus ordusunda yaygın olarak kullanılan İHA'lar. Ural Sivil Uçak Fabrikası'nda üretilen (IAI Searcher ailesinden) Forpost aracı ise ordunun kullandığı tek büyük ebatlı İHA. 16 saate kadar havada kalabilen aracın ağırlığı 456 kilogram, uzunluğu 5.85 metre, kanat açıklığı ise 8.55 metre.
RT'ye konuşan Rusya Askeri Bilimler Akademisi'nden Prof. Vadim Kozyulin, "Rusya, hareket ettikleri noktadan yüzlerce kilometre mesafede görev yapabilecek bir dizi İHA'ya ihtiyaç duyuyor. Ayrıca, hedef belirlemeye imkân tanıyan ve kara hedeflerini vurabilen çeşitli menzile sahip İHA'ların ordunun hizmetine girmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Modern savaşta zayıf bir rakibin teknolojileri karşısında dahi farklı tipteki İHA'lar olmadan başarı sağlanamadığını vurgulayan uzman, Rusya'nın kademeli olarak insansız havacılık alanındaki eksikleri kapattığını, çeşitli menzilleri olan yeni İHA'ları test ettiğini ifade etti.
KORSAR, İNOHODETS, OHOTNİK
Borisov ayrıca (medyada Orion adıyla daha çok bilinen) 450 kilogram faydalı yük taşıyabilen İnohodets aracının testlerinin de kısa sürede tamamlanacağını vurguladı. Kronştadt şirketinin ürettiği İnohodets'lerin 1.2 ton ağırlığında olmasına rağmen araçlar 30 saate kadar havada kalabiliyor.
Borisov, bununla birlikte 48 saat havada kalan ve 12 bin metreden keşif yapma kabiliyetine sahip 5 ton ağırlığındaki Altair adlı yeni İHA'nın da bu yıl seri üretimine geçilmesi planlandığına dikkat çekti.
Sukhoi Tasarım Bürosu'nun geliştirildiği ağır saldırı aracı Ohotnik'in testlerinin de şu anda tamamlanma aşamasında olduğu belirtilen açıklamada, İHA'nın gövdesinin ‘uçan kanat' şeması üzerinden yapıldığı, yeni aracın ilk uçuşunu önümüzdeki yıl gerçekleştirilebileceği kaydedildi.