'MİLİTANLAR, ÜRDÜN SINIRI ÜZERİNDEN SİLAH, MÜHİMMAT ALIYOR'
'RUSYA ATEŞKESİ İZLEME MERKEZİ, 27 YERLEŞİM BİRİMİ SAKİNLERİNİ ATEŞKESE KATILMAYA İKNA ETTİ'
Ülkenin güneyindeki birçok yerleşime yerleşen militanlar şiddetli direniş göstermeye devam ediyor. Ordu, bölgeye büyük güçler takviye etmeyi başardı. Askerler, uzlaşmaya yanaşmayanlara hoşgörü göstermiyor, gayet sert hareket ediyor. 5 Temmuz'da şiddetli çatışmalar sonucu stratejik öneme sahip Sayda şehri özgürleştirildi. Bu şehir ele geçirilerek bir taşla iki kuş vurulmuş oldu, zira şehir 109 ve M5 karayolları üzerinde duruyor. İlki Dera şehrine, diğeri Ürdün sınırındaki Caber sınır kapısına gidiyor.
Ancak militanların kontrolündeki bölgelere yardımın ulaştırılması, onların eylemleri yüzünden mümkün görünmüyor. BM'nin talebine rağmen Ürdün'ün sınırını sığınmacılara açmaması mevcut durumu daha da zorlaştırıyor. Ürdün Medya Bakanı Cuman Gunaymat, "Bu, kraliyetimizin çıkarlarına ters" dedi.
'DERA VE KOMŞU BÖLGELERİN KURTARILMASI SADECE ZAMAN MESELESİ'
Yine de Dera ve komşu bölgelerin kurtarılması sadece zaman meselesi. Buna sadece dış müdahale engel olabilir. Örneğin, ABD ve müttefiklerinin yeni ‘kimyasal saldırı' bahanesi altında ‘insani bombardımanları'. Gerçi, bir müdahale olursa daha önce olduğu gibi sembolik öneme sahip olacak. ABD, geniş kapsamlı işgali göze alamaz.
Ama eğer Suriye hükümeti barışçıl ya da askeri yolla İdlib sorununu çözerse de ülkenin doğusu ve kuzeyinde, ABD ve müttefiklerinin destek verdiği YPG'nin kontrolündeki büyük alanlar var. Bu toprakları silah yoluyla Şam'ın kontrolüne geri almak mümkün değil. Yani Suriye savaşı muhtemelen diplomatik araçlarla devam edecek.