Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edip İran'a mesafe koyarak girdiği Irak seçimlerinden kurduğu ittifakla birinci çıkan Şii lider Mukteda Sadr, sınır ötesinden yönetilmeye izin vermeyeceklerini belirtti.
Sadr, Twitter'dan "Irak'ın ne doğu ne batı ne kuzey ne güneyden ne de sınır ötesinden yönetilmesine izin veririz'' mesajını paylaştı.
— السيد مقتدى الصدر (@Mu_AlSadr) 5 Temmuz 2018
Irak Komünist Partisi ve diğer seküler siyasi oluşumlarla ortak bir koalisyon çatısı altında seçimleri kazanan Şii lider, Irak'ın ulusalcı Iraklılar ve hizipçilik üstü koalisyonlarla yönetileceğini söyledi.
HÜKÜMET KURULURKEN İRAN'IN ROLÜ
İran'ın eski dostu Sadr'ın bu açıklaması, Irak üzerinde büyük nüfuzu bulunan İran'ın hükümet kurma çalışmalarına yönelik baskısına karşı sesini yükseltme olarak yorumlandı.
Bazı kesimler, İran yönetiminin Sadr'a kendisine yakın Şii gruplarla koalisyon kurması için baskısı uyguladığı iddiasında.
ALLAVİ'NİN BAŞINA GELENLER
2010 senaryosunun tekrarlanabileceğine dair değerlendirmeler de yapılıyor.
7 Mart 2010 Irak genel seçimleri sonucunda Irak Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı sonuçlara göre İyad Allavi'nin liderliğindeki el Irakiye koalisyonu 91 milletvekiliyle birinci gelmişti. Bu sonuca göre hükümeti Allavi'nin kurması beklenmekteydi. Ama İran'a yakın çizgideki Nuri Maliki başka güçlerle koalisyon yaparak hükümeti kurmuştu.
2010 ve 2014 seçimlerinden sonra, yeni hükümet görüşmelerinin son safhası, tarafların Tahran’ı ziyaretiyle şekillenmişti.