Bir milyondan fazla öğrenci, yaklaşık 78 bin kontenjana sahip okullara girmek için yarıştı. Bu kontenjanları tutturmayı başaramayan öğrenciler, oturdukları yerdeki okullardan birini seçmeye yönlendirildi. Ancak birçok bölgede Anadolu lisesi olmadığı için öğrenciler bunları seçemiyorlar. Bunun dışında yapılacak tercihlerin içinde mutlaka imam hatip ve meslek liselerinin olması gerekiyor. Eğitim alanında yazılar yazan gazeteci Pervin Kaplan, Seyr-i Sabah programında yaptığı değerlendirmelerde yeni sistemi eleştirdi. Kaplan, çocuklara imam hatip ve meslek liseleri dışında çok az tercih sunulduğunu, bu yüzden de ailelerin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eliyle çocuklarını özel okullara göndermeye zorlandığını dile getirdi:
“Dün e-okul üstünden tercihler yapılmaya başlandı. Sınav puanıyla tercih yapabilmek için ilk önce yerel yerleştirmeyle adrese dayalı yerleştirme yapılmalı diyor MEB. Burada bir zorunluluk var. Ama siz ben çocuğumu sadece sınavla öğrenci alan okullara tercih edeceğim derseniz bunu yapamıyorsunuz. Önce adrese dayalı yerleştirmeye katıl, ondan sonra sınavla yapılan yerleştirmeye katıl diyor MEB.
Dün açıldı önce kayıt alanı, dediği adrese göre eşleştirilmiş okullar var. Burada 3 tane okul seçiyorsunuz. Önce beş tane seçmek zorunlu diyorlardı, sonradan zorunlu olmadığını söylediler, bir tane de olsa seçebiliyorsunuz. Kayıt alanında bazı kayıt alanlarında bazı öğrenciler için tercih edebileceği okul yalnızca meslek ya da imam hatip lisesi olabiliyor. Anadolu lisesi varsa iyi ama her ilçede Anadolu lisesi yok. Dolayısıyla her öğrencinin tercihi için bir meslek bir de imam hatip lisesi çıkıyor. Bunları yapmak zorundasınız. Aileler bundan dolayı tartışıyor zaten. Diyelim ki kayıt alanınızda 15 tercih çıktı, bunlardan sadece üçünü aynı okul türünden seçebiliyorsunuz. Beş tercihinizin beşini de Anadolu lisesi yapamıyorsunuz.
En başından beri bu tartışma yapılıyordu, bunun değiştirilmesi için bir çaba yok. Zaten toplam 78 bin kontenjan var 1 milyon öğrenci 78 bin kontenjan için yarışıyor. Yerleşebilmek için meslek ya da imam hatip lisesi tercih etmesi gerekiyor yoksa yerleşmemiş oluyor ve örgün eğitimin dışına çıkmanız gerekiyor. Seçenek olarak özel okul kalıyor. Sistem ailelere özel okulu zorluyor. Bu yüzden çok eleştiriliyor.
Özel okulda kayıt takvimiyle devlette tercih takvimi çakışmış oldu. Özel okula kayıt yaptıran devlet liselerine tercih yapamayacak. Son birkaç yıldır uygulanan bir kural bu. Şu anda aralarında yabancı okulların liseleri taban puanlarını açıkladı. Ben ailelere ilk gün tercih yapmayın diyorum. Dün daha okulların yüzdelik dilimleri kayıt alanları ortaya çıktı. Biraz daha araştırıp tercih listelerini daha sağlıklı oluşturmaları gerekiyor.
Bu senenin en büyük sıkıntısı hem liseye geçişte hem üniversiteye geçişte bambaşka bir sistemle yerleştirilmesi. İkisi de farklı bir sistemle sınava girdiler. Bakalım üniversite sınavında tüm soruları doğru yapan kaç öğrenci çıkacak. Sonuçlar 31 Temmuz’da. Öğrenciler Ağustos ayında üniversite tercihlerini yapacaklar. Bu sene lise ve üniversite öğrencileri için biraz sıkıntılı bir süreç olacak. Tercih yapabilmek için bir önceki senenin başarı dilimlerine bakarsınız. Ama bu sene sistem değiştiği için bu mümkün değil.”