İngiltere'nin küresel bir rol oynama isteği ile savunma bütçesi arasında uyumsuzluk olduğunu ima eden Jim Mattis, "İngiltere gibi dünya çapında menfaatleri ve taahhütleri olan küresel bir ülke, bizim sadece bölgesel çıkarları olan müttefiklerden beklediğimiz savunma harcaması düzeyinin üzerine çıkmalıdır." ifadelerini kullandı.
Küresel aktörler olarak Fransa ve ABD'nin savunmaya yaptıkları yatırımda anlamlı bir artışa gitme zamanı geldiği sonucuna vardığını aktaran Mattis, mektubunda, "İngiltere'nin ABD'nin tercih ettiği ortak olarak kalması, her iki ülkenin de menfaatinedir." değerlendirmesinde bulundu.
Mattis'in uyarısı, İngiliz basınında, İngiltere'nin, ABD'nin "Avrupa'daki en yakın müttefiki" konumunu Fransa'ya kaptırmak üzere olduğu şeklinde değerlendirildi.
MATTİS'İN UYARISI, 'İÇİŞLERİNE KARIŞMA' OLARAK YORUMLANDI
Jim Mattis'in 12 Haziran tarihli mektubu, İngiliz basınında, "İngiltere'nin içişlerine karışma" olarak yorumlandı. Mektubu, İngiliz Parlamentosunda bakanlığının bütçesinin artırılması için uğraş veren Williamson'un basına sızdırmış olabileceği iddiası da yer buldu.
Mattis'in mektubunun sızmasının ardından basına açıklamalarda bulunan Savunma Bakanlığı Sözcülüğü de İngiltere'nin savunma harcamalarında Avrupa'da birinci sırada geldiğine dikkati çekerek, "NATO'nun yüzde 2'lik savunma harcaması hedefini aşacağımız konusunda açık tutum aldık. Savunma Bakanı, yoğunlaşan tehditler karşısında silahlı kuvvetleri güçlendirmeye dönük modernizasyon programını başlattı." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump, NATO üyelerinin savunma bütçelerini GSYİH'lerinin yüzde 4'ü düzeyine çıkarması gerektiğini savunuyor.