Habere göre Trump Putin'le iki ülke heyetlerinin diğer üyeleri ile bir araya gelmeden evvel, birebir görüşmek istiyor.
Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov “Aslında önceden bir anlaşma ve karşılıklı bir anlayış olursa ilk önce iki liderin bire bir görüşmesi ihtimalini dışlamıyoruz” dedi. Kremlin için böyle bir görüşmenin ne kadar uygun olduğu sorusunu yanıtlayan Peskov “Kesinlikle uygun. Biliyorsunuz ki Putin görüşme yaptığı kişilerin de rahat edeceği her türlü formatta kendini rahat hisseder” ifadesini kullandı.
İki liderin Helsinki'deki görüşmesi, Trump'ın 11-12 Temmuz'da NATO liderleri ile bir araya gelmesinden; Rus lider Putin'inse ülkesinin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kupası'nın 15 Temmuz'daki kapanış törenine katılmasından hemen sonra gerçekleşecek.
Bu görüşme iki liderin herhangi bir zirveden bağımsız olarak gerçekleştireceği ilk tam formatta görüşme olacak.
Bu görüşme ayrıca Putin'in 18 Mart'taki seçim zaferinin ardından yeni başkanlık döneminde Trump'la yapacağı ilk görüşme olacak.
Liderlerin bir araya geleceği geniş kapsamlı bir görüşmeye yönelik planlar ise, Rusya'nın, 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin soruşturmalar ve mart ayında İngiliz istihbaratına bilgi satan eski bir Rus ajanın İngiltere'de zehirlenmesi yüzünden ilişkilerin bir kez daha gerilmesi nedeniyle ertelenmişti.
Trump'ın Helsinki'de Putin'le yapacağı görüşme ABD'de Demokratlar tarafından eleştirilirken, Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova da ‘görüşme konusunda fazla heyecanlanılmamasını ve bir dönüm noktası beklentisine girilmemesini' tavsiye etmişti.
Finlandiya daha önce de ABD ve Sovyet liderlerinin görüştüğü ‘tarafsız bölge' görevi görmüştü. ABD'de dönemin başkanı Gerald Ford ve Sovyet lider Brejnev 1975'te bu ülkede bir araya gelmişti.
Finlandiya ayrıca, dönemin ABD başkanı George Bush ile SSCB lideri Mihail Gorbaçov'un 1990'daki görüşmesine de ev sahipliği yapmıştı. ABD başkanı Bill Clinton da 1997'de o dönemki Rus mevkidaşı Boris Yeltsin ile 1997'de yine Helsinki'de bir araya gelmişti.