Geçen hafta Brüksel'de, Türkiye'deki sığınmacılara yönelik verilecek 3 milyar euronun nasıl değerlendirileceğine dair görüşmeler yapıldığını dile getiren yetkili, 2 milyar euronun Avrupa Komisyonu tarafından, geriye kalan 1 milyar euronun ise üye ülkeler tarafından temin edileceğini kaydetti.
ÖĞRETMENLERİN EĞİTİMİ, DİL EĞİTİMİ VE OKUL TAŞITI GİBİ ALANLARA DESTEK
MEB tarafından uygulanan ve AB'nin finanse ettiği 300 milyon euro değerindeki Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonunu hedefleyen 'Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi'nin (PICTES) 'PICTES II' şeklinde devam edeceğine dikkati çeken yetkili, program kapsamında alınan Türkçe eğitmenlerinin farklı şehirlerde birçok Suriyeli çocuğa eğitim vereceğini söyledi. AB yetkilisi, "Bunu uzun zamandır sürekli söylüyoruz. Eğitim, bu desteğin temel unsurlarından birini oluşturuyor" şeklinde konuştu.
3 MİLYAR EURONUN 2 MİLYAR EUROSU AB BÜTÇESİNDEN KARŞILANACAK
İTALYA BLOKAJI AŞILDI
AB, 29 Kasım 2015'te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'nde, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar euroluk fon sağlamayı taahhüt etmişti. 18 Mart'taki zirvede ise söz konusu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar euroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı. Fonların, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.
Dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, uzun süredir AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik mali yardımını yeterince hızlı aktarmadığını ve yapılan sığınmacı mutabakatında AB tarafının yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtiyor.