BÜYÜKELÇİ DİRİÖZ KONUŞMASINA RUSÇA BAŞLADI, RUSÇA BİTİRDİ
Türkiye'nin Rusya Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, iki ülke arasındaki ilişkilerin zirve noktasında olduğunu belirtti.
Rus-Türk Dostluk Akşamı programında konuşan Diriöz, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler yeni bir zirveye ulaştı" diyerek ilişkilerin gelişmesi gerektiğini kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu vurgulayan Büyükelçi, bu yıl Türkiye'ye toplamda 6 milyon Rus turist beklediklerini ifade etti.
Konuşmasına Rusça "dorogiye druzya" (sevgili dostlar) sözleriyle başlayan Diriöz, bir yıl sonra konuşmasını tamamen Rusça yapmayı umuduğunu dile getirdi. ‘Rossotrudniçesto' kelimesini okumakta zorluk çeken Diriöz, "Ben çok egzersiz yaptım ama" dedi.
Diriöz, konuşmasını yine Rusça "bolşoye spasibo" ifadesiyle tamamladı.
Etkinliğe Rossotrudniçestvo Başkanı Eleonora Mitrofanova, Rusya-Türkiye Dostluk Cemiyeti Başkanı Andrey Rudskoy, RAMS Başkanı Sergey Kalaşnikov'un yanı sıra, her iki ülkenin sivil toplum kuruluşları ile kültür, eğitim ve bilim dernekleri, iş ve diplomasi dünyasının temsilcileri de katıldı.
‘TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDAKİ GÜVEN ÖZEL DÜZEYDE'
"Öncelikle Türk halkını geçen seçim dolayısıyla tebrik etmek istiyorum. Türkiye halkının büyük kısmı Recep Tayyip Erdoğan'a destek verdi. İki ülke lideri arasındaki iyi, üst düzeydeki ilişkiler dikkate alındığında Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son zamanlarda olduğu gibi hızla gelişeceğini düşünüyorum. Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerde şu anda Rönesans'ın yaşandığını düşünüyorum ve bu Rönesans aslında büyük ölçüde iki liderin hayır duasıyla ilerliyor. Günümüzde halk diplomasisi ve ekonomi bloğunda oluşturulan tüm formatlar büyük ölçüde, şu anda ülkelerimiz arasında mevcut ilişkilerdeki özel güven düzeyinden kaynaklanıyor. İlişkiler aynı devam eder ve hatta daha da iyileşir. Rusya ve Türkiye'de seçim dönemi geride kaldı, bu nedenle yeni fırsatlar açılıyor".
‘RUSYA'DA EĞİTİM, TÜRKİYE'NİN SANAYİ BİLİMİNE PAHA BİÇİLMEZ KATKI'
"Öncelikle uzun zamandır İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile çalışıyoruz. 3-4 yıl önce İTÜ rektörü misafirimiz oldu ve biz enerji, ortak bilimsel çalışmalar, gıda üretimi alanlarıyla ilgili bir anlaşma imzaladık. Aynı anda ortak, tamamen yeni bir yön ortaya çıktı: Akkuyu santralinin yapımı. Tam da nükleer enerji alanında çok geniş ortak araştırmalar başlattık. Nükleer santral yönetim sistemlerinin oluşturulması ve geliştirilmesi alanındaki araştırmalar. Halihazırda üniversitemizde Türkiye'den 30'dan fazla öğrenci var. Bunlar, Akkuyu'nun gelecek idarecileri ve operatörler, ayrıca Leningrad nükleer santralinde staj yapıyor. Ayrıca bizim çok güzel laboratuvarımız var, burada öğrenciler tüm temelleri ve özellikle nükleer güç tesislerinin hızlı yönetimi sistemi ile ilişkili bilgiler öğreniyor. Bu, Türkiye'nin sanayi bilimine paha biçilemez bir katkı".
Andrey Rudskoy ayrıca Türk öğrencilerinin eğitimindeki farklı alanlardan bahsetti:
"Moskova Bölgesi'ndeki Obninsk ve St. Petersburg'daki eğitim, bunlar iki alan. Obninsk'te santralin aktif bölümünde çalışacak uzmanlar eğitim görüyor. Biz de santralin idare sistemi uzmanlarını eğitiyoruz".
‘RUSYA'YA GELİRSENİZ DOSTLUKLA KARŞILAŞACAKSINIZ'
"Türk gençlere şunu söylemek istiyorum. Rusya'ya gelirseniz burada dostlukla karşılaşacaksınız, daha da önemlisi de burada Rus bilimini keşfedeceksiniz, asırlardır meşhur olan Rus mühendisliğini öğreneceksiniz. Gelin, sizleri bekliyoruz. Üniversitelerimizden mezun olduktan sonra eminim siz, sahip olacağınız bilgiler sayesinde memleketinizdeki kariyerinizde çok güçlü sosyal ve profesyonel atılım gerçekleştireceksiniz".