Koko'nun uykusunda hayatını kaybettiği belirtildi.
'TÜRLER ARASI İLETİŞİMİN VE EMPATİNİN İKONUYDU'
Derneğin açıklamasında "Koko tüm gorillerin temsilcisi olarak, türler arası iletişimin ve empatinin ikonu olarak milyonlarca kişinin yaşamına dokundu. Çok seviliyordu ve çok özlenecek" ifadelerini kullandı.
4 Temmuz 1971'de San Fransisko kentindeki hayvanat bahçesinde dünyaya gelen Koko, hayvan psikoloğu Dr. Francine 'Penny' Patterson'ın kendisine işaret dilini öğretmesinin ardından tüm dünyada ünlenmişti.
IQ'SU 75-95 ARASINDAYDI
Proje bir başka Batı Afrika Düzlük Gorili Michael'in katılımıyla genişlerken, 1979'da Koko ve dernek Kaliforniya'daki Santa Cruz Dağları'na taşındı.
1000'den fazla el işaretini kullanabilen ve 2.000 İngilizce kelimeyi anlayabilen Koko'nun IQ'su 75-95 arasındaydı. Birçok testte insanlar için ortalama IQ değeri 100.
'İNSANLAR APTAL' DEMİŞTİ
Koko birçok belgeselde yer almış ayrıca 2 kez National Geopgraphic dergisinin kapağına çıkmıştı.
Koko, the gorilla known for sign language, has passed away at the age of 46. Here she is on the cover of the 1985 National Geographic. #RIPKoko 🦍 pic.twitter.com/U95wNsGdWy
— Nat Geo Channel (@NatGeoChannel) June 21, 2018
Empati yeteneği çok üstün olan Koko'nun yakın arkadaşlık kurduğu ABD'li aktör Robin Williams'ın intiharının ardından aktörün yasını tuttuğu da açıklanmıştı.
BBC reports Koko the gorilla has died, very sad. There are beautiful videos of her on YouTube, e.g. this one where she meets Robin Williams. https://t.co/0I7EYyENL4
— Maija Haavisto (@DiamonDie) June 21, 2018
Koko işaret dilini kullanarak insanları iklim değişikliği konusunda uyarmış ve "Ben gorilim. Ben çiçeklerim, hayvanlarım, doğayım. İnsanları seviyorum. Dünyayı seviyorum.Ama insanlar aptal. Koko üzgün. Koko ağlıyor. Acele etme zamanı. Dünyayı düzeltin. Acele edin" demişti.
Koko'nun iletişim becerileri harika olsa da videodaki mesajın tamamen kendisine ait olmadığı ve bazı işaretleri kullanması için kendisine 'talimat' verildiği belirtilmişti.
Muhalif görüştekiler Koko'nun kullandığı işaret dilini 'tam olarak anlamadığını' öne sürse de gorilin belli objeleri işaret etmesi ve daha önce öğrendiği kelimeleri birleştirip yenilerini türetmesine dikkat çekilmiş ve kullandığı kelimelerin anlamını bildiği savunulmuştu.