'ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇEN CEZA MEKANİZMALARI DEĞİL, İNSANLARIN DEĞİŞEN BİLİNCİ OLMALI'
Novojilova, şöyle konuştu:
"Serbski Ulusal Araştırma Merkezinin Sosyal ve Adli Psikiyatri Bölümü'nün Başkan Yardımcısı Zurab Kekelidze, 2 farklı tip insan olduğunu belirtiyor. Psikiyatr yardımına ihtiyacı olan kişiler veya ülkede (hayvan hakları) yasa altyapısının olmaması nedeniyle külhanbeyi gibi davranan insanlar. Şüphesiz yasal çerçevenin sıkılaştırılması gerekiyor, ancak yine de şiddetin önüne geçilmesinin garantisi ceza mekanizmaları değil, insanların değişen bilinci olmalı. İnsanların yasalar çerçevesinde cezalandırılma korkusuyla değil, özellikle bilinçlerinin değişmesi nedeniyle şiddet uygulamaktan çekinmelerini isterdim. Minimum uygulanabilecek programsa: Katı yasalar. Bu alanı ne derece kontrol etme gücüne sahip olduğumuzu bilmiyorum, fakat bilinci değiştirebilecek bazı programları hayata geçirebiliriz. Olumlu bir örnek her zaman işe yarayacak. Yasa altyapısı da olmalı. Hayvanlar meçhul ve haklarından mahrum edilmiş varlıklar olmamalı. Böyle kabul edildiği takdirde bu tür saldırılar da yaşanmayacak".
Çeşitli ülkelerde devlet tarafından ve yasama düzeyinde hayvanları korumak için alınan tedbirleri dile getiren Novojilova, üç ana yöntemin üzerinde durdu.
Novojilova, "Çeşitli ülkelerde bu tür ihlaller söz konusu olduğunda muazzam cezalar, ıslah çalışmaları, hapis gibi ceza yöntemleri uygulanabiliyor" ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Sosyal ağ kullanıcılarını öfkelendiren olay ulusal düzeye taşınmış, Türk siyasiler olayı kınamış ve hayvanlara karşı şiddet uygulayanlara karşı daha sıkı önlemler çağrısında bulunmuştu.
Bugünse buna benzer bir olayın Bursa'da meydana geldiği, 4 patisi kesilen ölü bir yavru kedinin bulunduğu belirtildi. Polis olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.