Gözaltına alınan kepçe operatörü ifadesinin alınmasının adından serbest bırakıldı.
Olayın ardından Sakarya Valisi İrfan Bakanlığlu 'adeta adam öldürülmüş gibi failleri bulun' talimatı verdiğini ve olayla bizzat ilgilendiğini ifade etmişti.
Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun da ölen yavru köpeğe ilişkin, olayın meydana geldiği yerde çalışma yürüten kepçe operatörü İ.M'nin olayın şüphelisi olarak gözaltına alındığını bildirdi.
Dursun, yazılı açıklamasında, ulusal ve yerel basın yayın organlarında, Sapanca'da ormanlık alanda patileri kesilmiş halde bulunan ve tedavi altına alındıktan sonra öldüğü belirtilen yavru köpeğe dair yer alan haberlere ilişkin olarak kamuoyunu aydınlatma ihtiyacı doğduğunu belirtti.
Olaya ilişkin 13 Haziran Çarşamba günü saat 22.15 sıralarında Sapanca İlçe Jandarma Komutanlığına müracaatta bulunulması üzerine jandarma ekiplerince, vakit geçirilmeden olay yerinde inceleme yapıldığını bildiren Dursun, şunları kaydetti:
'MUHTEMELEN BÖLGEDE ÇALIŞMA YAPAN İŞ MAKİNESİNİN OTLARI TEMİZLEDİĞİ ESNADA MEYDANA GELMİŞ OLABİLECEĞİ DEĞERLENDİRİLDİ'
"Yapılan araştırmada, E.Y. isimli şahıs tarafından aynı gün köpek yavrusunun bulunduğu yol ile kenarındaki çalılık ve otluk bölgenin temizlenmesi için belediyeden iş makinası talebinde bulunulduğu ve bölgede saat 15.00 ile 16.00 arasında ilçe belediyesine ait 2 adet iş makinesinin çalışma yaptığı, kolluk görevlileri tarafından yavru köpeği muayene eden veteriner hekimle yapılan görüşmede, köpeğin arka ayakları ile kuyruğunun ezilmeden mütevellit, ön iki ayağının ise aynı hizadan sert bir müdahaleye maruz kalınması sonucu kopmuş olduğu bilgisinin alındığı, ilgili kolluk tarafından olayın muhtemelen bölgede çalışma yapan iş makinesinin otları temizlediği esnada meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmiş olmakla.Bu aşamada, Başsavcılığımızca verilen talimat doğrultusunda Sapanca Savcılığınca olaya ilişkin soruşturma başlatılarak, olayın meydana geldiği yerde çalışma yürüten kepçe operatörü İ.M. olayın şüphelisi olarak gözaltına alınmış olup, soruşturmamız bütün yönleriyle ve titizlikle devam etmektedir."
SAPANCA KAYMAKAMI: YARGISIZ İNFAZ YAPMAK YERİNE DESTEK OLUNMALI
Hacımercan Mahallesi Sakarya Caddesi Şahintepe mevkisindeki yerde inceleme yapan Kaya ve Yiğit, Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer'den konu hakkında bilgi aldı. Olay yerine çağrılan belediye işçileri ve jandarma ekipleri, bölgedeki otları temizleyerek yavru köpeğin kopan uzuvlarını aradı.
Bölgede yol çalışması yapıldığı esnada, otların içinde bulunduğu ve köpeğin patilerinin kopmasına neden olduğu düşünülen Sapanca Belediyesi'ne ait iş makinesi de olay yerine getirildi. Kaya ve Yiğit, iş makinesini olay yerinden tekrar geçirerek inceleme yaptı. Köpeğe ilk müdahale eden veteriner hekim Onur Çakmak da olay yerine gelerek yetkililere bilgi verdi.
Çalışma sırasında köpeğin annesi ve kardeşlerinin gürültüye rağmen otlar arasında yattığı görüldü. Yapılan incelemede, olayın iş makinesinin çalışması sonucunda gerçekleştiği ihtimali üzerinde duruldu.
Sapanca Kaymakamı Ali Ada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvansever olarak bilinen ilçeye, vatandaşlardan köpek bırakanların çok olduğunu kaydetti.
Ada, "Hayvanseverler köpekleri yol kenarında besliyor. Yol kenarında duran hayvanlara da arabalar çarpıyor. Hayvanseverler katkıda bulunmak istiyorsa belediyeye katkıda bulunsunlar. Belediyemiz hayvan barınaklarında gerekli hassasiyeti gösteriyor" diye konuştu. İlçeye gelen yazlıkçıların beslemek için köpek getirdiğini ancak dönerken köpekleri götürmeyip sokağa bıraktığını ifade eden Ada, tatilcilerden getirdikleri köpekleri sokağa bırakmaması gerektiğini, bakamayacaklarsa barınağa bırakmalarını istedi.
Hayvanseverlerin bilinçli besleme yapması gerektiğini anlatan Ada, şunları kaydetti:
"Bakanlığın talimatı gereği iki yıldır yaptığımız her muhtarlar toplantısında dile getirdik. Öncelikle, sitelerde oturanların kimlik bildiriminde bulunup, kimlerin geldiğinin tespitini ve evcil hayvan getirip getirmediğini öğrenmemiz gerekiyor. Bu konuda her zaman talimatlarımız oluyor. Sosyal medyada yargısız infaz yapılıyor. Sapanca hayvansever bir ilçe olduğu için getirip buraya hayvan bırakıyorlar. Yargısız infaz yapmak yerine destek olunmalı. Hayvanlar orman kenarları yerine barınaklara bırakılsın. Sahiplenmek isteyen hayvanseverler barınaklardan sahiplensin."
SAPANCA BELEDİYE BAŞKANI: KASTİ ÖLDÜRME OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM
Sosyal medyada Sapanca'ya yönelik bu konu üzerinden ciddi iftira ve ithamların yapıldığını, bunu hak etmediklerini savunan Yılmazer, "Burada yaşayan 100-150 bin insanın olayın sonucunun neden meydana geldiği bilinmeden, yargısızca infaz edilmesini bir o kadar da eleştiriyorum, üzüldüğümü de belirtmek istiyorum." diye konuştu. Sapanca'nın, doğa incisi ve turizm ilçesi bir yer olduğunu ifade eden Yılmazer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Belediye olarak doğal ortamda 28 noktada Türkiye'deki hayvansever dernekleriyle etkin iletişim içerisinde olan belki de nadir belediyelerden bir tanesiyiz. İftiralardan rahatsızlığımı dile getirmek, haykırmak istiyorum adeta, çünkü haksızlık ediliyor. Sapanca halkı olarak, belediye başkanı olarak gerçekten tüm canlılara aşırı derecede değer veriyoruz. Kendi imkanlarımızla barınağımızı ilçemize kazandırdık."
Emniyet ve jandarmanın konuyu araştırdığını bildiren Yılmazer, "İlk bulgular iş kazası olduğu şeklinde. Bizzat bilerek, kasti öldürme olduğunu düşünmüyorum. Tabii ki bu araştırma sonucunda daha net şekilde ortaya çıkacaktır." değerlendirmesini yaptı.Kepçe operatörünün gözaltına alınması yönünde soruşturma süreci devam ediyor"
ADALET BAKANI GÜL: SEÇİMLERDEN SONRA İLK ÇIKACAK KANUN
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de seçim çalışmaları kapsamında Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde vatandaşlarla bayramlaştıktan sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sapanca'da meydana gelen olayın üzüntü verici olduğunu ifade etti.
Yaşam hakkının sadece insanların değil, her mahluk ve hayvanlar için de temel bir hak olduğunu vurgulayan Gül, hayvanlara yapılan her türlü insanlık dışı şiddet eylemlerini ve kötü muameleyi şiddetle kınadı.
Gül, şunları kaydetti:
"Konuyla ilgili hükümetimiz 2004 yılında Hayvanları Koruma Kanunu diye çok özel bir kanun çıkardı. Bunları sürekli geliştiriyoruz. Kamuoyunun da bildiği üzere en son Bakanlar Kurulunda da Adalet Bakanlığı olarak üzerinde 3-4 aydır çalıştığımız bir kanun çalışması vardı. Bu kanun çalışmasında da hayvanlara karşı işlenen suçlar mala karşı işlenen suçlar olarak tanımlanıyordu. Biz 'hayvanlar bir mal değildir candır' diye mala karşı işlenen suçlardan cana karşı işlenen suçlar anlamında düzenleme yaptık. Çünkü onlar insanların dostları, insanlara emanet ve birlikte yaşadığımız, bizlerin dostları ve her zaman korunmaya muhtaç varlıklardır."
Hayvanlara karşı kötü muamelenin daha önce idari para cezasıyla cezalandırıldığını ve hapis cezası verilmediğini kaydeden Bakan Gül, hukuk tarihinde de bir ilk olarak önemli bir reformu hayata geçirdiklerini dile getirdi.
Bu konuda yaptıkları çalışmaları sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve akademisyenlerle paylaştıklarını aktaran Gül, şöyle devam etti:
"Bakanlar Kuruluna da genel olarak sunduk. Bunu Türk Ceza Kanunu anlamında cezalandırılması için, para cezasıyla geçiştirilmesin diye yine sahipli hayvanlar için ceza vardı sahipsizler için ceza yoktu. Biz, sahipli sahisiz olsun 'Bütün hayvanlar insanlığın ortak emanetine verilmiş bir değerdir' anlamında bir düzenleme yaptık. Sahipli ve sahipsiz farkını ortadan kaldırarak, ceza da verilmiyordu, buna yönelik de bir ceza düzenlemesi yaptık. Meclisin tatile girmesi üzerine kaldı ama biz Adalet Bakanlığı olarak çok titiz bir şekilde arkadaşlarımıza Bakanlar Kurulunda sunduk bu konuyu. Sayın Cumhurbaşkanımızın da yine toplantıda vermiş olduğu talimatlarla bunlarla ilgili bir çalışma hazırlığı yaptık. Tasarı haline getirdik. Seçimlerden sonra çıkacak ilk kanundur. Bu konuda bu çalışmayı yapacağız."
İdari soruşturmanın da devam ettiğini bildiren Abdulhamit Gül, konuya ilişkin şu ayrıntıları paylaştı:
"Ön bilgiye göre, kepçe operatörünün orada iş yaparken kazaen ayaklarının kesildiği yönünde ön bir tespit var. Ayaklarını bilinçli olarak kesme değil, iş makinesinin kesmesi yönünde bir ihtimalin de olduğu ifade edildi. Bunun üzerine kepçe operatörünün gözaltına alınması yönünde soruşturma süreci devam ediyor. Bu hususta elbette sonuna kadar idari, hukuki soruşturmalar devam edecek, neticelenecek. Bu konuda başsavcı titiz bir şekilde soruşturmayı sürdürüyor."
NE OLMUŞTU?
Sapanca Yüzevler Mahallesi'nde ormanlık alandaki köpekleri beslemeye giden hayvanseverler, patileri ve kuyruğu kesilmiş yavru köpeğin yerde kıvrandığını görmüş, veterinere götürülen ağır yaralı köpek daha sonra tedavisi için İstanbul'da bulunan bir veteriner kliniğine gönderilmişti.
İstanbul'da ameliyat edilen yavru köpek tüm müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.