Sputnik’e konuşan askeri siyaset bilimcisi, Rusya Plehanov Ekonomi Üniversitesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Andrey Koşkin, “Bu hatta Moskova’ya yönelik de bir mesaj ve bu mesaj, askeri teknik işbirliği alanında dahil daha yakın ilişkilerin istendiği gibi değerlendirilmeli. Bu elbette Brüksel’e, Türkiye ile Rusya arasındaki yakın ilişkilerden endişe eden NATO karargahına bir mesaj. Washington’a, ABD Başkanı’na bir mesaj. Bu mesaj ABD’de, Türkiye’nin Ortadoğu’da ve Avrupa’daki, güvenlik ve ekonomik alanlarındaki çıkarlarından hareketle kendi dış politikasını inşa etme isteği olarak değerlendirilmeli” dedi.
S-500 sistemini birlikte üretme olasılığının çok ciddi politik açıklama olduğunu kaydeden Rus uzman, “Ortak üretime katılımı konuşmak için elbette henüz erken. Çünkü S-500’ün seri üretime girmeden önce ilk örneklerinin gereken tüm testlerden geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Olası işbirliğinin, teknolojilerin devredilmesinin mümkün hale geleceği bir dönemde devredilmesi şeklinde olacağı tahmininde bulunan Koşkin, “Önemli olan Türkiye’nin askeri alanda dahil Rusya’yla işbirliğini yapma isteği. Biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Bizimle karşılıklı olarak yararlı şartlarda işbirliği yapmaya hazır tüm ülkelere açığız. Askeri alanda da ortak işbirliği için karşılıklı yarara dayanan şartlar olacak” diye ekledi.