‘ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI BOŞ KALABİLİR'
"Üniversite sınavlarında şimdiye dek hiç uygulanmayan bir kural hayata geçirilecekti: 4 test olacak. Temel yeterlilik testi ilk oturum. Bunu geçen, 150 puan alan ön lisans, 180 alan lisans alacaktı. Ama puanların hesaplanabilmesi için öğrencilerin Türkçe ve matematikten yarım net çıkarmaları gerekiyordu. İki testten de yarımşar net alınmasında ısrar edilirse 120 bin aday barajı geçemez ve üniversite kontenjanları boş kalır tezini savundum. Bir sınav yapılmıştı Milli Savunma Üniversitesi için. 300 bin kişi girmişti. Bu sınavda bahsettiğim kural uygulandı. 50 bin aday Türkçe ve matematikten yarım net çıkaramadığı için puanları hesaplanamadı.
Soruların çalınmaya çalışılması tam bir skandal: Sayısal bölümde İstanbul'da 3 öğretmen gözetmen olarak görev alan öğretmenler sınava girmeyen öğrenci adına hazırlanmış kitapçıktan fotoğraf çekiyorlar. Bu soruları paylaşıyorlar sınav devam ederken… Daha önce de sınavlarda şaibe ve soru işaretleri oldu. Birilerine verildi mi sorusuna evet ya da hayır deme şansımız yok. Gözetmenler gözaltına alınıp serbest bırakıldı, ardından soruşturma açıldı. Devlet memuru oldukları için soruşturma izni alınması gerekiyordu. Bakanlık izin verince soruşturma yürüyecek. Çok vahim bir durum. Bir öğretmen nasıl böyle şey yapar? Arkasında örgüt mü var diye düşünüyor herkes.
Doğru dürüst sınavlar için umutlu olmak isterim. Ama ülkenin en temel sorunu eğitim. Eğitimin en büyük sorunu da alanının en büyük uzmanlarının yönetici konumda olmaması. Eğitimdeki değişiklikler için proje ve pilot uygulaması yapılmıyor. Bakan da 'Bu sınav çocukların psikolojisini bozuyor' diyerek yeni sınav getiriyor. Yeni gelen daha çok bozuyor. Sonra 'Evine en yakın okula gireceksin, sınavları kaldırdık' diyorlar. Yazdan beri çalışan çocuklar ne olacak? Her şey soru işareti. Bu sınavın sonuçları seçimden sonraya kalır demiştim. Çünkü sınav sonuçlarıyla birlikte yerleştirme kriterlerini bilmiyoruz, onlar ortaya çıkacaktı. O zaman da çok büyük tartışma çıkacak."