Kaide'nin Madrid'deki tren bombalamalarının 191 can almasından üç gün sonra düzenlenen 2004 seçimini ve ardından 2008 seçimini dönemin PSOE lideri José Luis Rodríguez Zapatero'ya kaybeden, ama PP lideri kalmaya devam ederek ekonomik kriz sebebiyle düzenlenen 2011 seçimini kazanan Rajoy, sonunda pes etti.
İktidarına yolszuluk skandalları, tekrarlanan seçimler ve azınlık hükümetlerinin damga vurduğu Rajoy, geçen hafta meclisteki oylamayla başbakanlıktan düşürülmesi sonrası, parti üyelerine bir nevi veda konuşması yaptı:
''Bence bu döneme son noktayı koymanın zamanı geldi. PP ilerlemeye ve bir başkasının liderliğinde İspanyollara hizmet ederek tarihini inşa etmeye devam etmeli.''
Partinin tez zamanda kurultay düzenleyip yeni genel başkanını seçerek yeni bir sayfa açacağını belirten Rajoy, genel başkanlıktan resmen ne zaman ayrılacağına dair tarih vermedi, halefi belli olana dek görevine devam edeceğini dile getirdi.
Yerine ilk kez İncil'siz ve haçsız bir törenle yemin ederek başbakanlık görevine başlayan 46 yaşındaki PSOE lideri Sanchez'in kabinesi merakla bekleniyor.
Devlet televizyonu TVE'ye çıkan PSOE Genel Sekreter Yardımcısı Adriana Lastra, kabinede Podemos üyeleri olup olmayacağı sorusunu ''Hayır'' diye yanıtladı.
Oysa Rajoy'un düşürülmesinde önemli rol oynayan radikal solcu parti, yerine kurulacak yeni hükümette diğer partilerin üyelerinin de yer alması gerektiğini, bunun İspanya siyasetine istikrar getireceğini savunmuştu.
Lastra ''Hükümeti oluşturacakların isimleri birkaç güne açıklanacak. Temelde Sosyalist Partili bir hükümet olacak'' dedi.