Anlaşma gereği, YPG'nin hükümete verdiği her 100 varil ham petrol karşılığında rejimden 75 varil mazot alacak.
Ekim 2017'de terör örgütü IŞİD'in El Ömer yatağından çekilmesinin ardından onlarca ABD askeri YPG'lilerin safında bölgeyi koruma altına almıştı.
Kaynaklar, ülkenin en zengin petrol yatağı niteliğindeki El Ömer'den günde yaklaşık 15 bin varil petrolün çıkarıldığını kaydetti.
Hükümet ve YPG yaklaşık bir yıl önce Suriye'nin Haseke ilindeki sahalardan çıkarılan petrolün gelirini paylaşma kararı almıştı.
AA'nın iddiasına göre ABD destekli YPG, Suriye'de petrol kaynaklarının yaklaşık yüzde 70'ini kontrol ediyor
DEYR EZ ZOR'DAKİ ENERJİ KAYNAKLARI
Irak sınırına hakim Deyrizor, ülkenin en büyük enerji kaynaklarına sahip. Kenti ikiye bölen Fırat Nehri'nin doğusu Suriye'nin en büyük petrol sahalarını oluşturan 11 yatağı barındırıyor.
Bu petrol sahaları, tahmini hesaplamalara göre Suriye'nin enerji kaynaklarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
YPG, Deyr ez Zor'un kuzeydoğu kırsalındaki en büyük gaz tesisi Koniko'yu 23 Eylül 2017'de ele geçirirken, 22 Ekim 2017'de de Suriye'nin en büyük petrol sahası El Ömer'i kontrol altına almıştı.
Ülkedeki bütün petrol rafinerileri ise hükümet güçlerinin kontrolü altında bulunuyor.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.