STOLTENBERG'İN KATILIMIYLA
NATO PA Türk Heyeti Başkanı, yazılı bir açıklama yaptı. 25-28 Mayıs'taki NATO PA İlkbahar Genel Kurulu toplantısına NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de katıldığını ve Genel Kurul kapsamında 5 ana komisyonda çeşitli toplantılar düzenlendiğini, 2018 yılı raporlarının ele alındığını kaydetti.
Çonkar, toplantıya ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Siyasi Komisyon'da görüşülen 'Güney'deki İstikrarsızlık' başlıklı rapora ilişkin yapılan değerlendirmelerde, tarafımızca, PYD/YPG'nin PKK'nin Suriye kolu olduğu muhataplara bir kez daha hatırlatılmış, bu hususun NATO PA raporunda mutlaka bu şekilde ifade edilmesi gerektiğinin altı çizilmiştir. Bu duruma bazı milletvekillerinin itirazları da olmuştur."
'BİR ÜYE HARİÇ DESTEK'
"Neticede NATO PA üyelerinin çoğunluğu, bu itirazları dikkate almamış ve sadece bir üye hariç, ülkemizin ve heyetimizin haklı tezine destek vermiştir.''
'SONBAHAR GENEL KURULU'NDA BU HALİYLE KABUL EDİLİRSE'
''Sonuç olarak, bir NATO Parlamenter Asamblesi raporunda ilk kez PYD/YPG'nin PKK'nin Suriye kolu olduğu ifadesinin açık ve net şekilde yer alması sağlanmıştır. Kasım 2018'deki NATO PA Sonbahar Genel Kurulu'nda raporun bu haliyle kabul edilmesi durumunda, PYD/YPG'nin, PKK'nin Suriye kolu olduğu ve aynı terör örgütü olduğu tescillenmiş olacak."
'BİR NATO RAPORUNDA ÇOK ÖNEMLİ İFADELER'
AK Partili vekil, raporda PYD'nin Suriye'yi üs olarak kullanıp Türkiye'ye saldırması konusundaki savlara, Türkiye'nin Astana süreciyle bölge barışı için çaba göstermesi, Zeytin Dalı Harekatı'yla PYD'yi sınırlarından uzaklaştırmasına da yer verildiğini aktardı. Çonkar, bir NATO raporunda bu tür ifadelerin yer almasının Türkiye için son derece önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.