Erdoğan, 2007'de yaşanan cumhurbaşkanlığı seçimi krizinin, istikrar döneminde dahi sistemin nasıl tıkanabileceğini herkese gösterdiğinin altını çizerek, konuşmasına şöyle devam etti:
'YÖNETİMİN İKİ BAŞLI YAPISI ARTIK İYİCE BELİRGİN HALE GELDİ'
- Yapılan anayasa değişikliğinin ardından 2014 yılında cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesiyle, yönetimin iki başlı yapısı artık iyice belirgin hale geldi. Cumhurbaşkanı ile hükümetin uyumu dahi sistemin bu karakterinden kaynaklanan sorunları çözmeye yetmedi.
- Tabii bu arada 15 Temmuz darbe girişimi gibi bir büyük felaketle daha yüzleştik. Ülkemizde artık bittiği sandığımız, 'geri gelmez' dediğimiz darbeci, vesayetçi sistemin fırsat bulduğunda hemen hortlayabileceğini bu darbe girişimiyle gördük.
'PEK ÇOK YENİLİĞİ SEÇİMİN HEMEN ARDINDAN HAYATA GEÇİRECEĞİZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreç içinde 16 Nisan halk oylamasının ardından da 24 Haziran erken seçiminin gündeme geldiğine değinerek, anayasa değişikliğine göre yeni yönetim sisteminin tüm unsurlarıyla 24 Haziran seçimlerinin ardından yürürlüğe gireceğini bildirdi. Erdoğan, uyum yasaları konusunda Meclisin, hükümete yetki verdiğini ve bu konudaki çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi.
'DEMOKRASİNİN ÖZÜNDE GÜÇLER AYRILIĞI VAR, MEVCUT SİSTEMDE İŞLER BÖYLE Mİ YÜRÜTÜLÜYOR?'
Cumhuriyet'in ve demokrasinin özünde güçler ayrılığı olduğunu vurgulayan Erdoğan, Meclisin, kanunları çıkarıp, denetim görevlerini yapacağını, hükümetin bu kanunlara göre ülkeyi yöneteceğini, yargının da kanunlara göre adaletin tesisini sağlayacağını belirtti. "Peki ülkemizde 24 Haziran'da sona erecek olan mevcut sistemde gerçekten işler böyle mi yürütülüyordu?" sorusunu yönelten Erdoğan, "Her şeyden önce Mecliste çoğunluğa sahip olmayan bir hükümetin kurulabilmesi, hadi kuruldu, çalışabilmesi mümkün değildi" dedi.
'TEK KANUN YAPMA, ÇIKARMA MERCİ MECLİSTİR'
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle, Meclisi kanun çıkarma konusunda tek merci haline getirdiklerinin altını çizen Erdoğan, "Hani birileri diyordu ya 'Meclis işlevsiz kalacak,' hiç alakası yok. Tek kanun yapma, çıkarma merci Meclistir, Cumhurbaşkanı'nın böyle bir yetkisi asla yok" diye konuştu.
'YARGININ BAĞIMSIZ ÇALIŞMASI KOLAYLAŞACAK'
Yasamayla yürütmenin dengeye kavuştuğu bu ortamda, yargının da tarafsız ve bağımsız bir şekilde çalışmasının hiç şüphesiz daha kolay olacağına dikkati çeken Erdoğan, "Hepinizin çok iyi bildiği bu işleyişi burada tekrar ederek, Türkiye'nin yeni dönemde ideal düzeydeki güçler ayrılığına biraz daha yaklaşacağını belirtmek istiyorum. Tüm temsilcileri bugün aramızda olan bu üç erkin mensuplarından yeni yönetim sisteminin uygulamasına destek vermelerini özellikle rica ediyorum." dedi.
'GÜÇLÜ MECLİS, GÜÇLÜ HÜKÜMET, GÜÇLÜ TÜRKİYE SÖZÜ VERİYORUZ'
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, dünyanın ve bölgenin içinden geçtiği büyük dönüşümden, Türkiye'nin hedeflerine ulaşarak çıkması konusunda büyük bir imkan olduğunu belirtti.
'G-20'DE HEDEF İLK 10'A GİRMEK'
Erdoğan, bugün Türkiye'nin geleceğine dün olduğundan daha güvenle baktığını belirterek, terör mücadelesini ülkenin gündeminden tamamen çıkartana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini aktardı. Ekonominin de önem ve öncelik verdikleri alanlardan biri olduğuna dikkati çeken Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
- Türkiye'yi 3,5 kat büyüterek kalkınma konusunda kararlılığımız göstermiştik. G-20'de 17. ülke olmak rastgele bir olay değildi. Şimdi hedef 10'a girmek. Hedefimiz önümüzdeki dönemde ülkemizi iki kat daha büyütmek. Bunun için hem maliye hem para politikalarında hedeflerimize uygun bir disiplin, istikrar ve dirayetle hareket ederek ulaşacağız.
- Ülkemizin önünün kesilmek istendiği her dönemde hareket geçirilen o kur silahını aldığımız ve alacağımız tedbirlerle etkisiz hale getirmekte kararlıyız. Terör örgütlerinin, içeride ve dışarıda nice güçlerin engelleyemediği Türkiye'nin yükselişini ekonomi politikamızı hedef alan sabotajlarla da kesinlikle durduramayacaklardır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet protokolüne emek ve katkılarından dolayı teşekkür etti.