Avrupa'daki gelişmelerle Ankara'nın ekonomik krizden çıkmak girişimlerini Toplumsal Araştırma ve Özgün Düşün Merkezi (TÖZ) Baş Ekonomisti Sabri Öncü ile konuştuk.
‘AB'NİN SORUNU AVRO TASARIMININ YANLIŞLIĞI'
Sabri Öncü'ye göre İtalya'daki siyasi ve ekonomik kriz Avrupa Birliği (AB) projesinin kuruluşuna içkin sorunların yansıması. AB'yi ‘Almanya'nın baskın olduğu emperyalist bir proje' diye niteleyen Önce, şu anda yaşanan krizde de ‘avro tasarımının yanlışlığının yattığı' görüşünü dile getirdi:
‘FİNANS SERMAYE, BU DÜZENİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR AMA…'
Finansal sermayenin küresel entegrasyon denemesinin ortaya ciddi ekonomik ve sosyal sorunlar çıkardığını söyleyen Öncü, İşçi Partisi'nin de karşısında yer aldığı Brexit örneğinin bu modeldeki sıkıntıları ortaya serdiği görüşünü dile getirdi. Öncü şu saptamaları yaptı:
‘FİNANS KAPİTAL İTALYAN MISIN, JAPON MUSUN, BAKMAZ'
Türkiye'deki ekonomik krize de atıf yapan Öncü, Ankara'nın son dönemde yatırımcılara ve piyasalara verdiği mesajların sorunların körüklenmesinde etkili olduğu görüşünü dile getirdi. "Finans kapital kimsenin gözünün yaşına bakmaz" diyen Öncü, Ankara'nın istenileni yapmak zorunda kalacağına şu sözlerle dikkat çekti:
‘100'DEN FAZLA KİŞİYE TESLİMİYET BAYRAĞI AÇILDI'
Şimşek ile Çetinkaya'nın Londra'daki temaslarını yorumlarken, "Mehmet Şimşek'in dediğine göre 100'den fazla yatırımcı ile konuşmuşlar. Kim bu yatırımcılar? Büyük bankalar, büyük yatırım fonları, büyük yatırım bankalarından oluşan 100'den fazla kişiye teslimiyet bayrağı açtı" diyen Öncü, vaadlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin dikkate alınmamasının dile getirildiği haberlerine atıf yaptı:
‘EKONOMİK GİDİŞATTA SORUNLAR DEVAM EDECEK, BÜYÜK BİR SAVAŞ ÇIKMA OLASILIĞI YÜZDE 50'DEN FAZLA'
Küresel ekonomik ve siyasi sistemdeki sıkışma halini anlatırken, sorunların devam edeceğini belirten Öncü, ‘büyük bir savaş çıkma olasılığını da yüzde 50'den fazla gördüğünü söyledi. Öncü, şu değerlendirmelerde bulundu:
‘ALMANYA İLE RUSYA BİR TAKIM, ABD İLE ÇİN DİĞER TAKIM'
Öncü'ye görü olası bir savaş halinde büyük güçler de aralarında ittifaklar geliştirmelerini beklemek gerekirken, umulmadık saf tutmalar gündeme gelebilir:
"Sonuçta büyük bir savaş çıktığında büyük güçlerin hepsi bir tarafta yerlerini alacak. ABD ve Çin en büyük iki, arkasından Almanya, ekonomik olarak o kadar güçlü olmamakla birlikte Rusya. Bunlar bir şekilde takımlar oluşturacak. Almanya ile Amerika sanki birbirlerine yakın gibi duruyorlardı ama son zamanlarda araları açılmaya başladı. Almanya, Rusya ve Çin'e yaklaşmaya başladı. ABD'nin yanına kim geçecek? Fransa nerede olacak? Henüz belli değil ama bu ekonomik darboğaz daha da daralıp gerçek göçüş yaşanmaz da artık iyice sürünmeye başlarsa buradan çıkışın bir yöntemi savaş tabii ki. Ben Rusya ile Almanya'nın bir takım, ABD ile Çin'in diğer takım olacağını, diğerlerinin de bunlar arasında dağılacağını düşünüyorum. Büyük bir savaş çıkma olasılığının yüzde 50'den fazla olduğunu düşünüyorum."