Dünya Gazetesi'nden Ali Ekber Yıldırım'ın aktardığına göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hazırladığı ve 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 'Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile deli dana hastalığı ve scrapie hastalığı tazminat ödenecek hastalıklar kapsamına alındı. Bu hastalıkların laboratuar testleri ile tespiti halinde hayvanlar itlaf edilerek bedeli sahibine tazminat olarak ödenecek.
TAZMİNAT VERİLECEK HASTALIKLAR
Yönetmelikte 15 Ocak 2014'te yapılan değişiklikle halk arasında 'Afrika hastalığı' olarak bilinen 'sığırların nodüler ekzantemi' hastalığı da tazminat kapsamına alındı. Bir yıl sonra 4 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle tazminat ödemesinin oranıyla ilgili değişiklik yapıldı. Yapılan son değişiklik ise 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu değişiklikle, tazminat ödenecek hastalıklar kapsamı genişletildi. Sığırların süngerimsi beyin yani deli dana hastalığı ve scrapie hastalığı ilk kez tazminat kapsamına alındı.
RESMİ LABORATUVAR TESPİTİ ŞART
Yönetmeliğe göre, ruam, sığır vebası, at vebası, kuş gribi, scrapie, BSE hastalıkları nedeniyle imha edilen hayvansal ürünlerin, yem, madde ve malzemelerin bedelleri ile imha, nakliye ve dezenfeksiyon masrafl arının tamamı devletçe ödeniyor. Yönetmeliğe eklenen yeni madde ile tazminat verilecek hastalıklar nedeniyle ölen, öldürülen veya kestirilen hayvanların Tarım Sigortaları Havuzu tarafından hasarı ödenmiş ise ayrıca tazminat ödemesi yapılmayacağı ifade ediliyor.
DELİ DANA HASTALIĞI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Hastalık, hayvandan insana da geçebiliyor. Uzmanlar, deli inek hastalığına karşı önlem olarak ot yiyen hayvanlara et ve kemik unu karıştırılmış yemlerin verilmemesini öneriyor. Ayrıca insanlar, hastalıktan korunmak için beyin, dalak, omurilik ya da bunları içerebilecek herhangi bir gıdayı tüketmemeli.
SCRAPIE HASTALIĞI NEDİR?
Koyun ve keçilerin merkezi sinir sistemini etkileyen nörodejeneratif ve öldürücü bir hastalık olarak tanımlanıyor. Sığırlarda görülen deli inek hastalığı ile benzerlik gösteren hastalık, sürüde ortaya çıktığında kontrol edilmesi çok zor bir hastalık olarak kabul ediliyor.