Lavrov, "Dün Hollandalı mevkidaşımla görüştüm. MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesiyle ilgili (Ukrayna'da 2014'te meydana gelen uçak kazası) bilinenleri, savcının soruşturmada farklı bir düzeye çıktığını, uçağın vurulduğu iddia edilen ‘BUK'un (füze misilleme sistemi) Rusya'dan geldiği konusunda neredeyse şüphelerinin olmadığını anlattı" diye konuştu.
Rus diplomat, "Söz konusu iddiaları destekleyecek kanıt olup olmadığını sordum. Kendisi bana herhangi bir kanıt sunmadı. Rusya'nın, herhangi bir dayanağı olmayan şüphelere istinaden bu gerçeklerin saptanmasında yardım etmesini istediklerini söyledi" ifadelerini kullandı.
‘SKRİPAL SORUŞTURMASINA BAKINCA DEJAVU HİSSİ OLUŞUYOR'
Lavrov, MH17 soruşturmasını İngiltere'de zehirlenen eski Rus ajan Sergey Skripal ile ilgili yürütülen soruşturmayla karşılaştırdı ve İngiliz makamlarının da ‘büyük bir olasılıkla bunu Ruslar yaptı' diyerek, hemen ardından da soruşturmanın devam ettiğini ve tamamlamasının zaman alacağını belirttiklerini hatırlattı.
"Dejavu hissi oluşuyor, eğer ortaklarımız, yüzlerce insanın yaşamı söz konusu olduğu bu durumda da siyasi amaçlarına erişmek adına spekülasyon yapmaya karar verdiyse, bunu kendi vicdanlarına bırakıyorum".
HOLLANDA, RUSYA'YI SUÇLAMIŞTI
Hollanda polisinin suç araştırmaları ekibinin başındaki Wilbert Paulissen, Avustralya, Belçika, Malezya, Hollanda ve Ukrayna'dan uzmanların yer aldığı Uluslararası Ortak Soruşturma Grubu'nun (JIT) Temmuz 2014'te Ukrayna'nın doğusunda yere çakılan MH17 sefer numaralı Malezya uçağını düşüren füzenin, 'Rusya'nın 53. Uçaksavar Tugayı'na ait olduğu sonucuna vardığını ileri sürmüştü.
Uçağın düşme nedenleriyle ilgili daha önce de Rusya'yı suçlayan iddialar ortaya atmıştı.
Rusya ise olayda dâhil olduğuna ilişkin bu suçlamaları net bir biçimde reddediyor.