Seçimden birinci çıkan lider olarak çıkan Mukteda El Sadr hükümeti kurmak için Kürtleri ikna etmeye çabalarken, Nuri Maliki de Kürtler ile yeni bir sayfa açmak istiyor. Irak Başbakanlığı için adı geçen isimler arasında yer alan Haşdi Şabi Lideri Hadi Amiri de Kürtlerden kendi başbakanlığını desteklemesini istiyor. Kürtlerin ise, Nuri Maliki hükümetine sıcak bakmadığı belirtiliyor.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesinde birinci parti olan ve seçimlerde 28 milletvekili çıkartan KDP, yeni oluşacak Irak hükümetinde yer almak istiyor.
Konuyla ilgili KDP Başkanlık Divanı Üyesi Ali Awni, Sputnik'e konuştu.
'KDP BAĞIMSIZLIK REFERANDUMUNUN ARKASINDA DURDUĞU İÇİN OY ALDI'
KDP'nin Kürdistan ve Irak genelinde iyi oy aldığını belirten Awni, şöyle konuştu:" KDP halka güven verdiği için ve doğru politikalar yaptığı için iyi oy aldı. Kürdistan bağımsızlık referandumun arkasında durduğu için iyi oy aldı. KDP'nin oy alması referanduma verilen bir cevaptır. Kürdistan halkı bağımsızlık istiyor. KDP, IŞİD'e karşı mücadelede başarılı olduğu için iyi oy aldı."
'KÜRTLER ŞARTLARI KABUL EDİLERSE HÜKÜMETTE YER ALIR'
" KDP'den üst düzey bir heyet Bağdat'a giderek seçimlerde birinci, ikinci ve üçüncü gelen partilerle görüşmeler yaptı. Görüşmeler olumlu geçiyor. Partilere diyoruz eğer şartlarımızı kabul ederseniz hükümette yer alabiliriz. Bakanlıklarda biz sadece çalışan değil ortak olmak istiyoruz. Arapların hakları varsa Kürtlerin de hakları olmalı. Şimdiye kadar iki koalisyon oluşmuş durumda. Mukteda el Sadr ve Nuri Maliki koalisyonu. Her iki koalisyon da Kürtlerin hükümette yer almasını istiyor. Kürtler şartları kabul edilirse hükümette yer almak isterler. Bizim şartlarımız var. Biz diyoruzki Kerkük normale dönsün. Kerkük'e giren Haşdi Şabi ve askerlerin geri çekilmesini istiyoruz. Kerkük 16 Ekim öncesine dönmelidir. Irak partileri Kürtlerin talepleri için söz veriyorlar ancak sonra sözünde durmuyorlar. Bunu artık kabul etmiyoruz."
SADR'IN İTTİFAKI BİRİNCİ
Irak'ta şaibe iddialarının damga vurduğu 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimlere sadece yüzde 44 oranında katılım gerçekleşti. 2014'teki seçimlerde ise katılım yüzde 62'ydi.
Irak anayasasına göre, resmi seçim sonuçların açıklanmasının ardından 90 gün içinde hükümetin kurulması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Fuad Masum, 15 gün içinde meclisi ilk oturumu yapmaya çağıracak. Düzenlenecek ilk oturumda meclis başkanı ve iki yardımcısının belirlenmesi gerekiyor.